Ioan Botiş, demisia de onoare?
Ministrul muncii, Ioan Botiş ar putea să demisioneze din funcţie, din cauza unui conflict de interese.Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 19 Aprilie 2011, 10:48
O Organizaţie neguvernamentală, finanţată din bani europeni, are sediul acasă la Ioan Botiş, iar soţia ministrului este consilier al aceluiaşi ONG.
Soţia ministrului Botiş este plătită pentru un proiect finanţat din fonduri UE prin Ministerul Muncii, ceea ce ar reprezenta un conflict de interese, dar şi o problemă de moralitate.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni seară, că din punct de vedere juridic nu are nici o legătură cu o asociaţie din Bistriţa la care soţia sa este consilier de proiect şi care a primit fonduri europene.
El a menţionat însă că ia în calcul să-şi dea demisia de onoare chiar dacă nu este vorba de conflict de interes pentru că, susţine ministrul, un astfel de subiect dezbătut în presă nu face bine imaginii partidului său.
Asociaţia Parteneriat Euroactiv a participat la cea mai recentă bursă a locurilor de muncă de la Bistriţa.
Alina Căpraru, şefa cabinetului parlamentar al ministrului Ioan Botiş, a fost cea care a distribuit pliante cu oferta de cursuri şi servicii oferite de asociaţie.
Organizaţia care are sediul acasă la ministrul Botiş, este beneficiara unei finanţări de peste 2 milioane de lei, din care 1,8 milioane de lei finanţare nerambursabilă din partea UE şi aproape 200 de mii de lei de la bugetul de stat.
Contribuţia proprie a beneficiarului a fost doar de 44 de mii de lei.
Cu aceşti bani, Asociaţia Parteneriat Euroactiv urmează să îi înveţe pe şomeri să-şi caute de lucru, să-şi întocmească CV-uri şi să se pregătească în meserii precum cea de sudor.
În cadrul acestei organizaţii care a primit finanţare după ce Ioan Botiş a devenit ministru lucrează ca şi consilier inclusiv soţia acestuia, Ligia Botiş, dar şi Alina Căpraru, şefa cabinetului său parlamentar, potrivit corespondentului RRA.
ANI s-a autosesizat în cazul Botiş
Inspectorii ANI verifică un eventual conflict de interese în cazul ministrului muncii, Nelu Ioan Botiş.
Cercetările au loc după ce în presă a apărut informaţia că soţia sa este plătită din bani europeni pentru un proiect avizat de o agenţie din subordinea Ministerului Muncii.
Soluţia juridică:demisia de onoare
Redactorul RRA, Alina Bordeiaşu l-a întrebat pe Radu Nicolae de la Centrul de Resurse Juridice dacă o astfel de situaţie întruneşte elementele unui conflict de interese.
"Conform legislaţiei româneşti, conflictul de interese se defineşte când o persoană este chemată să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii şi are un interes patrimonial în respectiva decizie. Cu alte cuvinte, întrebarea se pune dacă dl ministru Botiş a fost cumva implicat în luarea deciziei privind acel contract de finanţare nerambursabil; aceasta din punct de vedere al legislaţiei. Sigur că din punct de vedere moral, discuţiile pot să fie pro sau contra", a precizat acesta.
Radu Nicolae a adăugat că în astfel de cauzuri, soluţia ar fi demisia de onoare.
"Un asemenea caz într-o societate normală ar trebui să se soluţioneze printr-o demisie de onoare, dar, din câte am observat, la nivelul guvernului există regula ca atunci când începe urmărirea penală împotriva respectivei persoane atunci premierul să ceară demisia. La acest moment nu cred că vom vedea nişte mişcări spectaculoase de la guvern, ci aşteptăm ca alte instituţii ale statului să se autosesizeze. Poate DNA ar putea fi interesată, pentru că conflictul de interese este şi o faptă penală, a completat acesta.
Demnitarul a anunţat că ia în calcul demisia de onoare.