Investiții scăzute în economie, comparativ cu 2010
Investiţiile în economia naţională au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 2,9%, fiind de 9,81 miliarde de lei.
Articol de Iulian Olescu, 03 Iunie 2011, 08:39
Aproape 40% din investiţiile realizate în primul trimestru au fost realizate în industrie, 38,5% în comerţ sau servicii, aici fiind inclusă şi repararea autoturismelor, 14,6% în construcţii, 5,4% în agricultură, restul în alte sectore.
În primul trimestru al anului, investiţiile nete realizate în economie s-au redus cu aproape 3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.
Investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu peste 6 procente, iar cele în utilaje, inclusiv mijloace de transport cu 2%.
Singura categorie unde s-a înregistrat o creştere cu 3,4% a fost cea denumită "Alte cheltuieli" şi care cuprinde, printre altele, investiţii pentru lucrări geologice şi de foraj, pentru împăduriri, pentru plantaţii de viţă de vie şi pomi sau pentru studiile de cercetare şi proiectare legate de obiectivele de investiţii.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că reducerea în continuare a investiţiilor nu este surprinzătoare.
”Nu este nicio surpriză, era pe undeva de aşteptat. Sigur că partea pozitivă a acestei scăderi este că procentajul este relativ mic, adică nu avem o scădere importantă, dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că, anul trecut, investiţiile în general în România au fost şi ele tot în scădere, deci este o scădere la scădere, dacă putem spune aşa. Aşteptăm, sigur şi un moment în care volumul investiţiilor să crească”, a declarat, pentru RRA, Constantin Rudniţchi.
Potrivit analistului, momentul creșterii volumului investițiilor ar putea veni undeva spre finalul acestui an sau la începutul anului viitor.
”Este limpede că zona industriei atrage în continuare investiţii, cel puţin ca şi pondere, urmată de construcţii, dar iată construcţiile sunt în scădere previzibil pentru că, să nu uităm piaţa imobiliară a fost puternic afectată de criză şi aş spune că şi această piaţă imobiliară rezidenţială cum se numeşte, adică spaţiile de birouri şi aceste proiecte au fost în ultima perioadă îngheţate. Este adevărat că vedem, în acest moment, nişte mici insule de investiţii în zona construcţiilor noi, mă refer tot la construcţii pentru birouri. Ele sunt fie în stadiul de anunţ al investiţiei, fie de proiect, ceea ce înseamnă că, aşa cum spuneam, este de aşteptat o dezgheţare a acestei pieţe spre finalul acestui an”, a mai arătat Constantin Rudniţchi.
Ramurile industrie şi comerţ - servicii sunt cele în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii, ponderile acestora din total situându-se în jurul cifrei de 39% fiecare.
Construcţiile au avut o pondere de aproape 15 procente, în timp ce investiţiile în agricultură reprezintă numai 5,4% din total.