Învăţământul în limba maternă, în pericol în Bulgaria
Comunitatea românilor din Bulgaria trage un semnal de alarmă în legătură cu pericolul asimilării şi cu învăţământul în limba maternă.
Articol de Amalia Bojescu, 03 Iulie 2016, 12:06
Ivo Filipov, reprezentat al Uniunii etnicilor români din Bulgaria, susţine că autorităţile române trebuie să se implice în recunoaşterea învăţământulului în limba română în Bulgaria.
Reporter: Spuneţi-mi despre învăţământul în limba română, dacă se păstrează tradiţiile româneşti acolo în comunitate?
Ivo Filipov: Până la momentul de faţă limba română nu s-a învăţat ca limbă maternă şi s-a învăţat organizat în clase pilot în organizaţia noastră, care a fost fiinţată de către Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni. Prin Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" avem clase formate în Bulgaria, dar problema este nu că nu se învaţă, problema este că ar trebui să se înveţe sub anumită titulatură, ca limbă maternă. Bulgaria însă nu recunoaşte minorităţile naţionale. Grupul etnic pe care îl reprezentăm, grupul românilor, este un grup destul de important pe teritoriul Bulgariei şi, în acelaşi timp, nu are niciun drept, nicio reprezentanţă ca grup etnic niciunde, nici în parlamentul bulgar, nici în consiliile locale. Noi încercăm să luptăm, să ieşim la suprafaţă prin recunoaşterea noastră pe principiul reciprocităţii, exact cum se întâmplă în România. Cum România recunoaşte grupurile minorităţilor etnice şi naţionale aşa şi noi să fim recunoscuţi pe teritoriul Bulgariei.
Reporter: Cum reuşiţi să vă păstraţi tradiţiile şi rădăcinile româneşti?
Ivo Filipov: Cu sudoare pe frunte. Foarte mult muncim benevol, nu suntem angajaţi /în/ nicio structură de stat, nici în România, nici în Bulgaria pe această problemă. O facem din suflet doar pentru dorinţa ca să rezistăm, să sărim peste obstacolele care ni se creează /.../ şi să reuşim să mai tragem de timp până în momentul în care se va gândi şi politicianul din Bulgaria să nu condamne neamul la /asimilare/.
Reporter: Vă simţiţi discriminaţi acolo ca şi comunitate?
Ivo Filipov: Categoric, suntem discriminaţi.
Reporter: Toate aceste probleme bănuiesc că au fost ridicate şi aduse în atenţia autorităţilor de la Bucureşti. Aşteptaţi răspunsuri concrete acum.
Ivo Filipov: Da, am ridicat problemele, am primit şi un memorandum ultima data, în care s-a explicat toată problema, dar, din păcate, inclusiv şi la UE, ne-a venit doar răspunsul să s-au primit scrisorile la UE. Am trimis şi la Guvernul din Bulgaria, şi la Guvernul din România. Am informat pe toată lumea, am cerut sprijinul, dar mai mult de atât nu putem să facem, pentru că ideea noastră este să ne luptăm pe cale paşnică şi conform legislaţiei şi Constituţiei inclusiv a Republicii Bulgaria, în concordonaţă cu cerinţele europene pe această problemă.
Problema învăţămânului în limba română în Bulgaria a fost ridicată şi în cadrul vizitei pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut-o recent în această ţară.