Invadarea Ucrainei, condamnată de şefi de stat şi de guvern la Adunarea Generală a ONU
Invadarea Ucrainei a fost denunţată de şefi de stat şi de guvern care au luat cuvântul în cadrul Adunării Generale a ONU, care se desfăşoară la New York.
Articol de Radiojurnal, 21 Septembrie 2022, 18:28
Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe Vladimir Putin de imperialism şi a spus că nu poate fi acceptată o pace dictată de Moscova, iar Ucraina trebuie să respingă atacul Rusiei asupra sa.
Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vehement Rusia, iar premierul japonez Fumio Kishida a spus că prin invadarea Ucrainei Moscova a călcat în picioare filozofia şi principiile Cartei ONU.
România este reprezentată la Adunarea Generală a ONU de preşedintele Klaus Iohannis, care la rândul său a denunţat comportamentul Rusiei, după cum relatează trimisul RRA, Oana Bâlă.
"România va continua să sprijine Ucraina", a declarat preşedintele Klaus Iohannis în plenul Adunării Generale a ONU şi amintit că ţara noastră a oferit asistenţă umanitară directă celor peste 2,3 milioane de refugiaţii ucraineni care ne-au trecut graniţa de la începutul războiului. Şeful statului este de părere că nu există justificare pentru agresiunea militară împotriva unui stat suveran şi precizează totodată că democraţia şi drepturile universale ale omului sunt aspiraţii legitime pentru întreaga omenire.
Klaus Iohannis:Suntem conştienţi că răspunsul nostru, în special la război, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum mai puternic ca oricând. Pentru apărarea valorilor noastre comune este esenţial să rămânem uniţi şi să îi aducem alături de noi pe toţi inclusiv pe aceia care încă mai ezită. Angajamentul şi dialogul sunt cruciale pentru a depăşi divergenţele, dar şi pentru a combate răspândirea neadevărurilor şi a propagandei. Provocările actuale, precum impactul schimbărilor climatice, dar şi lipsa accesului la alimente şi educaţie devin din ce în ce mai grave şi necesită soluţii, a mai spus preşedintele României în intervenţia sa şi a adăugat totodată că sunt necesare investiţii strategice în surse regenerabile şi în energie nucleară. În acelaşi timp este nevoie ca preţurile la energie să fie accesibile tuturor cetăţenilor.
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a avertizat ieri în discursul de deschidere a celei de-a 77 Adunări Generale a ONU asupra riscului unei "iernii a nemulţumirii mondiale", determinată de multiplele crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina, la criza alimentară sau încălzirea climei. Potrivit şefului organizaţiei mondiale divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate al ONU, dar şi dreptul internaţional şi încrederea popoarelor în instituţiile democratice. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 septembrie, ora 7:04)