Inundaţii în sudul ţării. Află ce judeţe sunt mai afectate
Patru judeţe din sudul ţării au fost grav afectate de inundaţiile din ultimele zile.
Articol de Radio România, 21 Aprilie 2014, 09:21
Judeţul Teleorman
UPDATE În judeţul Teleorman, autorităţile sunt în alertă, după ce a fost anunţat un vârf de viitură pe râul Vedea, în aval de Alexandria.
Totodată, peste 200 de jandarmi şi pompieri consolidează digurile în dreptul localităţilor Cervenia, Bragadiru şi Smârdioasa, anunţă prefectul judeţului, Carmen Daniela Dan.
Hidrologii menţin atenţionarea cod roşu de inundaţii pe râul Teleorman pentru comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivale-Moşteni, Olteni şi Orbeasca până astăzi la amiază.
Un sat din comuna Tătărăştii de Jos a rămas complet izolat şi 38 de persoane sunt sinistrate după ce râul Teleorman s-a revărsat într-o zonă neîndiguită.
Şi în comuna Beuca 35 de persoane sunt şi acum izolate; deşi pompierii au încercat evacuarea acestora, oamenii au refuzat să-şi părăsească locuinţele.
Județul Olt
Pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, transportă apa potabilă pentru localnicii din oraşul Potcoava şi din comuna Icoana unde în ziua precedenta şi în cursul nopţii s-au produs inundații.
Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Cornel Gogolan, a menţionat că la solicitarea administraţiilor locale, un autocamion al ISU cu 1.500 de litri de apă potabilă a plecat spre oraşul Potcoava unde vor fi distribuiţi 500 litri de apă şi spre comuna Icoana unde cetaţenii afectaţi de inundaţii vor primi 1.000 litri de apă.
În judeţ, vineri şi sâmbătă noapte, în condiţiile unor ploi abundente, au ieşit din matcă cursurile de apă ce trec prin localităţile Scorniceşti, Potcoava, Icoana, Perieţi, Movileni, Şerbăneşti, Schitu şi Crâmpoia.
O viitură pe râul Vedea, la Icoana, a inundat peste 200 de gospodării şi zeci de case, 88 de persoane fiind evacuate de pompieri şi autoritatile locale.
De precizat că evacuaţii s-au reîntors la locuinţele lor.
După ce au încetat ploile, apele au început să se retragă din zonele inundate, iar nivelurile pârâurilor şi râurilor revărsate au tendinţa de scădere, transmite corespondentul RRA, LAURA STOICAN.
Judeţul Ialomiţa
Echipe de intervenţie de la inspectoratele de jandarmi şi situaţii de urgenţă Ialomiţa actionează la consolidarea, supraînălţarea digului ce protejază de inundaţii comuna Adâncata - localitate ce se află la confluenţa dintre râurile Prahova şi Ialomiţa.
Acţiunea este determinată de viitura de pe râul Prahova.
Se estimează că debitul râului Prahova nu va depaşi 500 metri cubi pe secundă, cantitate ce nu va pune în pericol tronsonul de dig, şi gospodăriile populaţiei, transmire corespondentul RRA, GHEORGHE ZAVELEA.
Judeţul Prahova
În urma precipitaţiilor înregistrate în judeţul Prahova, au fost afectate 12 localităţi, necesitând intervenţii ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale autorităţilor locale.
În localitatea Cerasu – din cauza unei alunecări de teren, circulaţia pe drumul comunal dintre satul Slon şi catunul Rudari a fost întreruptă, izolând pentru aproximativ şase ore 75 de familii; primaria a intervenit cu un buldoexcavator, drumul fiind redat circulatiei;
De menţionat că gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%.
Apa în exces se evacuează prin uzinare pentru producerea de energie electrica (15 mc/s).
Este analizată posibilitatea deschiderii parţiale a golirii de fund, daca va fi necesară evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s.
In acest caz ISU va lua măsuri pentru prevenirea populaţiei de pe traseul unei eventuale viituri pe valea râului Doftana.
Comitetul Judeţean pentru Situatii de Urgenţă, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean monitorizează îndeaproape şi continuu situaţia în general şi in special în posibilele puncte critice de la Sirna (Cricovul Dulce), Moara Domnească/Rafov (Teleajen), Telega/Ciorani/Adâncata (Cricovul Sarat), Băltiţa/Podenii Noi (Cricovul Sarat) şi Tinosu/Poiana Câmpina (Prahova), transmite corespondentul RRA, SIMONA UŢĂ.
De asemenea, se aşteaptă şi creşteri de debite ale râurilor în urma propagării viiturilor formate anterior pe Jiul Mijlociu şi Inferior, pe afluenţii Oltului şi în bazinele Vedea, Argeş şi Ialomiţa. Şi pe Dunăre debitul la intrarea în ţară va fi în creştere