Inundaţii de 867 milioane de euro
Guvernul a prezentat bilanţul inundaţiilor, care urmează să fie trimis Comisiei Europene pentru a putea fi accesat fondul de solidaritate.
Articol de Petruţa Obrejan, 12 August 2010, 09:51
Inundaţiile au produs pagube de 867 de milioane de euro în acest an, a anunţat, miercuri, Guvernul.
Până la 1 septembrie, bilanţul pagubelor urmează să fie trimis Comisiei Europene, pentru a putea fi accesat fondul de solidaritate al Uniunii.
Ministrul de interne spune însă că vom primi de la Bruxelles doar o mică parte din suma necesară, în condiţiile în care şi alte state europene au avut probleme.
"Noi credem că vom primi aproximativ 24,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Nu merge după cum vrei, ci merge efectiv după cum sunt fondurile solicitate deja de state care au avut inundaţii în timp înaintea noastră. Avem 75 de milioane pentru că primisem. Dar, repet, sunt pagube mult mai mari în alte state", a spus Vasile Blaga, după şedinţa de guvern.
Rectificarea bugetară, într-o şedinţă viitoare
Guvernul va asigura în continuare cofinanţarea proiectelor europene, iar fondul naţional de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii va fi suplimentat cu 46 de milioane de euro, a anunţat, după şedinţa de guvern, premierul Emil Boc.
Potrivit premierului, rectificarea bugetară va fi adoptată în viitoarea şedinţă de guvern.
"Nu se taie niciun euro de la cofinanţarea proiectelor europene. Dimpotrivă, la mediu şi agricultură am suplimentat partea necesară cu cofinanţarea proiectelor europene, astfel încât absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană să nu aibă de suferit din perspectiva asimilării sumelor necesare cofinanţării", a spus Emil Boc.
Guvernul va aloca - a mai spus Emil Boc - 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sănătăţii, dar şi 0,9 miliarde de lei, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori.
De asemenea, guvernul va mai aloca 500 de milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici care, la rândul lor, au datorii la stat. Emil Boc a mai spus că toate aceste demersuri vizează încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% pe anul 2010, deficit convenit cu organismele de finanţare internaţionale