Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară trebuie să reprezinte cel puţin 50% din venitul mediu.
Articol de Andrei Şerban, 17 Iunie 2024, 08:41
Guvernul pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru dezvoltarea companiilor din industria prelucrătoare.
Bugetul total este de aproape 450 de milioane de euro, iar firmele din acest domeniu vor putea folosi banii fie pentru investiţii de la zero, fie pentru a-şi diversifica activităţile.
Tot săptămâna aceasta, pe agenda executivului se află proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România.
Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară trebuie să reprezinte cel puţin 50% din venitul mediu.
În prezent, în România, valoarea salariului minim brut este de 3.300 de lei şi va creşte la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.
Proiectul de lege privind salariul minim european este elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi el va introduce în legislaţia românească Directiva Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care are termen de transpunere în legislaţia naţională data de 15 noiembrie anul acesta.
Despre acest proiect de rege, premierul Marcel Ciolacu spunea că românii vor avea salarii cât mai aproape de media europeană.
"Am văzut că a fost pus în transparenţă publică şi proiectul privind introducerea salariului minim european în România, prin care românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană", a spus Marcel Ciolacu.
Schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare
Şi tot săptămâna aceasta, pe masa de lucru a executivului se află proiectul unui act normativ care instituie o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare de aproximativ 450 de milioane de euro pentru trei ani.
Banii provin din fonduri europene şi de la bugetul de stat.
Firmele din acest domeniu vor putea să folosească banii pentru investiţii de la zero sau pentru a-şi diversifica activităţile.
Premierul Marcel Ciolacu se va afla, luni, în Germania, în Bavaria, în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale.
La München, el are programată şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români, iar de la ora 16:00 şeful executivului va fi prezent pe Allianz Arena la meciul România-Ucraina din cadrul Campionatului European de Fotbal.
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 iunie).