Întrevederi bilaterale ale preşedintelui Iohannis, la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a avut ieri, la New York, în marja participării la summitul ONU, mai multe întrevederi bilaterale.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Septembrie 2018, 08:36
În discuţiile cu premierul moldovean, Pavel Filip, şeful statului a reconfirmat angajamentul ţării noastre privind susţinerea opţiunii europene a modernizării şi transformării democratice a Republicii Moldova.
Corespondenţă din New York - Reporter: Oana Bâlă:
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat la sediul ONU cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, despre modalităţile de aprofundare şi extindere a cooperării bilaterale.
Cu acest prilej, şeful statului a reconfirmat angajamentul României cu privire la susţinerea opţiunii europene a modernizării şi a transformării democratice a Republicii Moldova şi a evidenţiat că angajamentul proeuropean şi caracterul ireversibil al reformelor realizate în acest scop sunt esenţiale.
Totodată, preşedintele României a subliniat importanţa unei bune comunicări strategice atât în relaţia cu UE, cât şi cu cetăţenii Republicii Moldova pentru explicarea eforturilor de reformă şi a beneficiilor apropierii de Uniune.
Prim-ministrul Pavel Filip a mulţumit pentru sprijinul acordat de ţara noastră parcursului european al Republicii Moldova şi a asigurat de hotărârea autorităţilor de la Chişinău de a continua procesul de apropiere de UE.
De asemenea, a exprimat interesul deosebit pentru continuarea proiectelor bilaterale de interconectare cu precădere în domeniul energetic şi cel al transporturilor.
Şeful statului a menţionat faptul că Georgia este principalul partener comercial al ţării noastre în regiunea Caucazului de Sud şi a încurajat demersurile pentru consolidarea şi diversificarea schimburilor comerciale, inclusiv prin fructificarea posibilităţilor de interconectare dintre cele două ţări.
El a susţinut că este important să fie valorificat potenţialul de creştere a schimburilor comerciale, inclusiv prin organizarea unor evenimente economice de tipul forumurilor de afaceri.
De asemenea, a pledat pentru realizarea cu sprijinul comunităţilor de afaceri şi al guvernelor a legăturilor de transport direct între porturile româneşti şi cele georgiene de la Marea Neagră, segment ce poate fi integrat în rute mai ample, ce leagă Europa de regiunea Caucazului şi Asiei Centrale.
Totodată, preşedintele României a exprimat sprijinul pentru aspiraţiile europeană şi euroatlantică ale Georgiei.
În ceea ce priveşte cooperarea cu NATO, preşedintele Klaus Iohannis a salutat progresul Georgiei ca stat partener aspirant, apreciind că această ţară este un contributor la securitatea euroatlantică.
Totodată, a manifestat sprijinul pentru dialogul politic şi cooperarea practică a Alianţei Nord-Atlantice cu Georgia ce vizează consolidarea securităţii la Marea Neagră.