Intră în vigoare noul Cod de procedură civilă
Prin aplicarea noului cod de procedură civilă vor fi accelerate procesele, iar părţile sunt încurajate să recurgă la mediere înaintea unui proces.
Articol de Cristina Dumitrescu, 15 Februarie 2013, 08:31
Noul Cod de Procedură Civilă intră, vineri în vigoare, la aproape patru ani şi jumătate de când a fost aprobat de executiv.
Tot vineri intră în vigoare Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti.
Ministerul Justiţiei estimează că prin aplicarea noului cod vor fi accelerate procesele, se vor simplifica procedurile şi se vor micşora cheltuielile de judecată.
Noul Cod de Procedură Civilă aduce şi o serie de instituţii noi, precum constestaţia privind tergiversarea procesului sau sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
De asemenea, sunt încurajate părţile să recurgă la mediere, se simplifică comunicarea citaţiilor şi procedura de executare silită.
Noile reglementări civile au în vedere, astfel, eliminarea deficienţelor care au condus, în multe cazuri, la hotărâri ale CEDO de condamnare a României atât pentru soluţii judecătoreşti, principial greşite, cât şi pentru prejudicii cauzate de durata excesivă a procedurilor judiciare, ori pentru lipsa de previzibilitate, rezultată din inconsecvenţa jurisprudenţei naţioale.
Au fost cuprinse reglementări privind proceduri speciale, respectiv procedura punerii sub interdicţie, divorţul, procedura de declarare a morţii şi ordonanţa de plată.
Medierea între părţi, în premieră în România
Tot de vineri ntră în vigoare obligativitatea participării la o şedinţă informală de mediere, înainte ca o persoană să formuleze o acţiune în instanţă.
Dacă părţile implicate ajung la o soluţie, se încheie un acord, care trebuie încuviinţat de judecător.
Vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Zeno Şuştac, explică la Radio România pentru ce categorii de litigii se recurge la mediere.
"Aceste tipuri de dispute se referă, în principal, la acele litigii, civile sau comerciale, care au un obiect evaluabil în bani, sub un anumit cuantum, şi anume 50 de mii de lei, la acele dispute din domeniul dreptului muncii, acele dispute care privesc contractele individuale de muncă şi nu cele colective, acelea care privesc raportul de vecinătate, posesie, grăniţuire. Există şi alte tipuri de domenii, cele care au legătură cu dreptul familiei. Ne gândim aici la partaje, la încredinţare de minori, la stabilire domiciliu comun, cuantum pensie de întreţinere", a spus Zeno Şuştac.