Interviu în exclusivitate cu premierul Dacian Cioloş
Aflat la New York unde participă la segmentul de nivel înalt al celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, primul-ministru, Dacian Cioloş a acordat un interviu în exclusivitate trimisului RRA.
Articol de Petruţa Obrejan, 23 Septembrie 2016, 07:02
Reporter: "Domnule prim-ministru, aţi discutat cu reprezentanţii celor mai importante organizaţii evreieşti din Statele Unite, dar şi cu preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, şi spuneaţi totodată că România susţine reluarea negocierilor de pace dintre Israel şi Palestina. Ce rol ar reveni ţării noastre în acest proces?
Dacian Cioloş: "Sigur, cu organizaţiile comunităţii evreieşti din Statele Unite am discutat în primul rând despre relaţia României cu Israelul, care este una bună, preşedintele Iohannis tocmai a vizitat Israelul în urmă cu ceva vreme, vrem să întărim inclusiv schimburile economice, comerciale şi cooperarea bilaterală cu Israelul şi comunităţile evreieşti de aici sunt interesate de implicarea României în colaborare cu Israelul.
La fel, despre parteneriatul dintre Statele Unite şi România am discutat şi despre implicarea României şi la nivel internaţional în toate acţiunile şi programele de antidiscriminare.
Cu preşedintele Mahmoud Abbas am discutat la fel despre cooperarea dintre România şi Palestina şi acolo a fost preşedintele recent.
În luna noiembrie urmează să se organizeze o Comisie mixtă româno-palestiniană în care să se discute despre cooperarea economică dintre România şi Palestina, sprijinul pe care România îl dă în formare, în educaţie, bursele pe care le acordă unor specialişti de acolo. Dincolo de aceasta, sigur, România are o relaţie bună şi cu Israelul, are o relaţie bună şi cu Autoritatea Palestiniană şi la nivel diplomatic dorim în continuare să ne folosim aceste relaţii pentru a contribui, atât cât este posibil, la soluţionarea problemelor de acolo.Sigur, România susţine ideea a două state acolo, statul israelian şi statul palestinain. Sunt negocieri în curs pentru a găsi soluţii pentru a putea implementa aceste idei şi am confirmat preşedintelui Autorităţii Palestiniene că ne vom implica activ în acest proces. Franţa a propus organizarea unei conferinţe în perioada imediat următoare şi am spus că susţinem această idee".
Reporter: Aş vrea să exlicaţi de ce este important pentru România obţinerea unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU. Are România experienţă, forţă de a crea punţi de legătură între state?
Dacian Cioloş: "Consiliul de Securitate este important pentru că acolo se iau deciziile-cheie legate de menţinerea păcii în zone de conflict în lume. Ştiţi că există o parte de membri permanenţi şi o parte de membri nepermanenţi care sunt înnoiţi periodic cu mandat de doi ani sau, mă rog, cu mandat de pe un an pe celălalt.România îşi propune să candideze pentru mandatul care începe în 2020 şi se termină în 2021, când vine rândul unui loc pentru Europa de Est.România a mai fost membră a Consiliului de Securitate ca membru nepermanent, deci avem experienţă din acest punct de vedere. Pe de altă parte, noi avem relaţii bune şi cu state din zonele de conflict şi cu marile puteri, cu membrii permanenţi în Consiliul de Securitate. Avem această experienţă diplomatică a participării în astfel de structuri şi credem în continuare că putem să contribuim la identificarea unor soluţii.Pe de altă parte, asta poate să crească şi vizibilitatea României şi să permită României să-şi valorifice experienţa şi competenţele diplomatice pentru a-i creşte prestigiul la nivel internaţional, cu atât mai mult cu cât aici ar fi o cordonare pentru că România ar asigura preşedinţia UE în primul semestru din 2019 şi ar urma imediat apoi în 2020, dacă reuşeşte acest lucru, să se implice şi la nivel internaţional în Consiliul de Securitate".
Reporter: Principalul obiectiv al guvernării dvs. a fost stabilitatea economică şi socială a ţării. În ce măsură s-a realizat acest obiectiv? Credeţi că aţi reuşit recâştigarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului, pentru că v-am văzut foarte activ pe Facebook şi sunteţi într-un contact permanent şi răspundeţi cetăţenior la problemele indicate de aceştia.
Dacian Cioloş: Situaţia economică, după cum am prezentat-o şi în Parlament, este una bună, sigur asta nu înseamnă că ea e bună doar pentru că acest guvern şi-a făcut treaba, sunt elemente pozitive care se cumulează de câţiva ani de zile, de când România a făcut nişte reforme structurale care iată în momentul de faţă îşi arată şi fructele. Important este să menţinem acest trend pozitiv de creştere economică, de menţinere a unui mediu economic favorabil şi atractiv pentru investiţii, de a stimula capitalul autohton să investească mai mult şi sunt lucruri pe care le-am făcut, deci am luat măsuri şi în acest an în prelungirea unor măsuri care au fost luate în anii trecuţi pentru a continua în această linie şi rezultatele se văd, pentru că au apărut noi locuri de muncă, au apărut noi investiţii în acest an.Stabilitatea socială am avut-o, sigur nu exclud ca în perioada următoare în preajma campaniei electorale să apară anumite mişcări sindicale, ele sunt relativ obişnuite în perioada premergătoare alegerilor, dar cred că am reuşit să ţinem lucrurile în mână şi mai ales să arătăm în Europa şi în lume că în această zonă România este una din puţinele ţări cu stabilitate politică şi cu o evoluţie economică pozitivă.Legat de încrederea în stat, abordarea transparentă pe care am avut-o atât în privinţa pregătirii şi luării deciziile, cât şi a cheltuiri banilor publici, abordarea administrativă de debirocratizare şi de simplificare au mers tocmai în acestă direcţie de a recâştiga încrederea cetăţeanului în stat şi în capacitatea statului de a fi eficient. Mai e mult de lucru în această direcţie, dar am început cel puţin acest proces. În ce mă priveşte pe mine personal, chiar puţin mă interesează că foarte multe lume consideră acest comportament, pe care eu îl găsesc ca unul firesc, ca un comportament propagandistic pentru interes de imagine. Cred că e firesc ca decidenţii să fie în contact cu cetăţenii, să reacţioneze la solicitări care apar de acolo sau să răspundă la anumite întrebări. Mi se pare o relaţie firească şi naturală cu cetăţenii.