Internetul de mare viteză, în curând şi la sat
Ministerul Comunicaţiilor vrea ca în scurt timp să ducă internetul şi zonele defavorizate, a declarat, marţi ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme.
Articol de Daniela Mănuţă, 19 Iulie 2011, 19:06
Programul ar urma să se desfăşoare în sistem parteneriat public privat şi ar urma să fie gata în cel mult doi ani.
Într-o primă etapă va fi creată infrastructura pentru zonele în care în prezent nu este acoperire, iar apoi sistemul va fi concesionat operatorilor privaţi.
Autorităţile încearcă în acest fel să-i încurajeze pe operatori în comunicaţii să ajungă şi în zonele defavorizate, asta în condiţiile în care în satele româneşti doar două case din zece au conexiunea la internet.
Situaţia se datorează în primul rând puţinilor bani pe care îi au cei ce locuiesc la ţară - susţin oficialii de la Bucureşti.
Ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat că peste 3.000 de localităţi din mediul rural vor avea acces în următorii doi ani la internet în bandă largă.
Programul, în valoare de 84 de milioane de euro, a fost avizat de către autorităţile române şi cele din străinătate şi trimis Comisiei Europene.
Proiectul va fi implementat în parteneriat public privat, a spus, marţi, ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme.
”El are două faze. În prima fază, practic, se acoperă fizic toate aceste zone albe cu infrastructură, urmând ca odată ce ministerul crează această infrastructură, proprietar fiind ministerul, să fie faza a doua a proiectului şi să ofere în concesiune această infrastructură către operatori", a declarat Valerian Vreme.
Valerian Vreme a mai spus că până în anul 2012, în spitalele din România va fi implementat un sistem informatic integrat, în valoare de 15 milioane de euro.
Acesta va fi de folos atât pacienţilor, cât şi medicilor.
"În sprijinul medicilor, vor avea informaţii în timp real despre absolut toate bolile pacientului, vor putea avea comunicare cu alte cabinete în timp real, pacientul, care va beneficia de servicii mult mai bune, care imediat îşi va lua fişa şi va fi transmisă la cabinetul la care se duce automat, în care va avea o evidenţă continuă a fişei lui de sănătate", a mai spus ministrul comunicaţiilor.
Valoarea maximă a finanţării nerambursabilă pentru proiectul e-sănătate este de 6 milioane de lei pentru parteneriate şi 1,6 milioane de lei pentru restul solicitanţilor.