Întârzieri majore ale marilor oraşe în privinţa proiectelor de dezvoltare cu bani UE
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, avertizează că oraşele româneşti au întârzieri majore în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare urbană cu bani europeni.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Octombrie 2016, 13:53
Nu face excepţie nici Capitala, a mai spus Corina Creţu, prezentă la Bucureşti la o conferinţă de specialitate.
Responsabilul european a precizat însă că 36 de reşedinţe de judeţ din ţara noastră vor putea accesa direct 1,2 miliarde euro pentru dezvoltare.
Comisarul Corina Creţu a atras atenţia că în timp ce Comisia Europeană simplifică tot mai mult procedurile de accesare de fonduri şi autorităţile române trebuie să facă la fel.
Comisarul european a anunţat că reţeaua de termoficare a Bucureştiului ar putea fi modernizată cu fonduri europene prin programul de infrastructură mare.
"Există deja alocat un buget de 100 de milioane de euro din programul de infrastructură mare prin Fondul de Dezvoltare Regională pentru 500 km de modernizare a acestei reţele de canalizare. Să vedem în ce măsură următorii 500 km de canalizare vor putea fi finanţaţi din garanţii de la Banca Europeană de Investiţii tocmai pentru că sunt conştientă de calitatea proastă a apei potabile în România, de posibilitatea opririi căldurii", a spus Corina Creţu.
Comisarul european a făcut un apel ca la Bruxelles să fie transmise cât mai repede proiecte şi studii de fezabilitate.
Prezent la eveniment, vicepremierul Vasile Dîncu a precizat că unităţile de implementare rămân la ministere.
"Banii sunt gestionaţi prin proiectele pe care le fac municipalităţile, sigur că asta nu înseamnă că nu se mai monitorizează, nu se mai coordonează proiectele din cadrul unităţilor de implementare, acestea sunt acreditate, au această expertiză, inclusiv cea de control, dar destinaţia fondurilor, proiectele sunt toate făcute pe plan local, inclusiv celelalte faze ale aplicării unui proiect", a explicat Dîncu.