Întărirea capacităţii de apărare a flancului estic al NATO, discutată la Berlin
Creşterea interoperabilităţii armatelor din statele NATO şi întărirea capacităţii de apărare a flancului răsăritean al Alianţei, au fost discutate la Berlin, de şeful Statului Major General al Armatei Române şi omologul său german.
Articol de Radio România, 27 August 2015, 06:53
Creşterea interoperabilităţii armatelor din statele NATO şi întărirea capacităţii de apărare a flancului răsăritean al Alianţei s-au aflat pe agenda convorbirilor pe care şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă, le-a purtat la Berlin, cu ocazia vizitei efectuate în Germania cu generalul Volker Wieker.
În interviul realizat de Cătălin Purcaru, generalul Ciucă a precizat că antrenamentele comune al militarilor români şi germani vor continua, atât la nivel de comandă-control, cât şi prin instruirea în comun la nivelul Forţelor aeriene, terestre şi maritime.
Generalul locotenet Nicolae Ciucă: Participarea armatei germane cu personal în cele două structuri NATO, Structura de integrare a Forţelor NATO şi Comandamentul multinaţional de divizie sud-est cu un ofiţer la NFIU şi un ofiţer la Comandamentul diviziei. Am avut posibilitatea să execut o vizită la Comandamentul Întrunit al Forţelor Armate Germane din localitatea Ulm, unde îşi desfăşoară activitatea trei ofiţeri români şi care au primit acreditări deosebite pentru activitatea pe care o desfăşoară acolo.
Reporter: Domnule general, după o perioadă lungă de timp, sunteti primul şef de Stat Major General al Armatei care efectuează o vizită în Germania.
Generalul locotenet Nicolae Ciucă: Activitatea la nivelul şefilor apărării se desfăşoară în urma vizitelor care au avut loc la nivelul miniştrilor apărării din România, domnul Mircea Duşa, şi a doamnei von der Leyen şi după deciziile politice care au fost luate în urma acestor vizite se desfăşoară activităţi care vin şi completează agenda în parametri tehnici pentru continuarea activităţilor bilaterale. Sigur că este vorba despre întărirea capabilităţilor de apărare pe flancul estic. Tocmai această participare comună şi nu numai cu personal în comandamente, dar şi activităţile de instruire în comun care s-au desfăşurat şi urmează să se desfăşoare în viitor, nu fac nimic altceva decât urmăresc să întărească unitatea Alianţei pentru a face faţă oricărei provocări.
Reporter: Ce ar putea fi aplicat în România în privinţa facilităţilor oferite de aceste structuri pe care le-aţi vizitat?
Generalul locotenet Nicolae Ciucă: Există o serie întreagă de elemente care trebuie analizate în profunzime şi în funcţie de specificul fiecărei structuri pe care noi o avem în România, se vor lua decizii, astfel încât noi să putem să adaptăm soluţiile la nevoile naţionale.
Reporter: Şi în privinta suportului părţii germane pentru o îmbunătăţire a colaborării între cele două armate?
Generalul locotenet Nicolae Ciucă: Colaborarea va viza atât elementele pe segmentul comenzii şi controlului, cât şi pe cel al instruirii în comun, atât la nivelul Forţelor terestre, cât şi la nivelul Forţelor aeriene şi Forţelor navale şi de asemenea la nivelul Forţelor speciale. De asemenea, au fost atinse aspecte privind colaborarea în domeniul desfăşurării activităţilor de sprijin logistic.
Reporter: În privinţa calendarului exerciţiilor multinaţionale din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care ar fi noutăţile?
Generalul locotenet Nicolae Ciucă: Exerciţiul urmează să se desfăşoare în perioada imediat următoare, "Trident Juncture", în lunile octombrie şi noiembrie, la care şi România va participa, şi sunt alte trei exerciţii care urmează a se desfăşura anul viitor în Germania, la care analizăm posibilitatea participării atât cu ofiţeri de stat major, cât şi cu efective. Partea germană analizează posibilitatea participării la activităţile de instruire pe care noi le vom desfăşura în poligoanele de instrucţie din România şi cele care vizează certificarea celor două structuri, a Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului diviziei multinaţionale de sud-est.