Întâlniri bilaterale la Guvern pentru Codul Fiscal și Legea sănătății
Premierul Emil Boc a pregătit, marți, şedinţa de guvern cu miniștrii Ialomiţianu şi Ritli, pentru Codul Fiscal şi Legea sănătăţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 27 Decembrie 2011, 15:19
Guvernul anunţă că se va reuni, miercuri, în şedinţă, pentru a discuta inclusiv despre modificările Codului Fiscal şi noua lege care va reglementa sistemul de sănătate din România.
Subiectele au fost discutate, marţi, la sediul Guvernului de premierul Emil Boc cu miniştrii de resort.
Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul s-a întâlnit, marţi, cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentru a analiza proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, care urmează să fie introdus pe agenda de lucru a şedinţei de miercuri a Guvernului.
De asemenea, premierul s-a întâlnit şi cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, pentru proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.
Actul normativ care va fi discutat în şedinţa de guvern convocată pentru miercuri, urmează să fie ulterior supus dezbaterii publice.
Principalele prevederi ale Legii sănătății
Proiectul de lege a sănătăţii va permite apariţia pe piaţa medicală a caselor de asigurări private.
Casele de asigurări de sănătate judeţene vor fi transformate în case private, dar numărul acestora va fi limitat, vor exista între patru şi zece case de asigurări de sănătate.
Acestea nu vor avea voie să refuze pacienţii sau să crească prima de asigurare, în funcţie de bolile pe care le are asiguratul.
Ministrul sănătăţii Ritli Ladislau a precizat că modificările aduse de noua lege a sănătăţii nu vor afecta contribuţia fiecăruia dintre noi la asigurările de sănătate, aceasta va rămâne nemodificată.
"Se conturează o piaţă concurenţială reglementată de stat, operatorii privaţi aşteptând ca să gestioneze mai eficient sumele alocate, sunt mai riguroşi în disciplina financiară. Se va pune accent pe calitate şi pe oportunitate, deci nu toate serviciile care astăzi, în mod abuziv, sunt făcute vor fi agreate. Bani mai mulţi vor intra în sistem, respectiv aşteptăm ca, în sfârşit, să nu avem datorii", a spus ministrul ministrul sănătăţii Ritli Ladislau, într-o conferinţă de presă.
În cadrul pachetului minim de servicii medicale vor fi incluse toate serviciile medicale care sunt şi în acest moment, dar vor exista protocoale care vor stabili când vor fi recomandate investigaţiile mai costisitoare.
În concluzie, vom plăti la fel ca şi până acum pentru asigurările medicale, iar dacă dorim să avem un acces mai rapid la serviciile medicale vom plăti în plus asigurări medicale complementare, care vor fi de cel puţin 300 de euro pe an.
Noua lege a sănătăţii mai cuprinde modificări ce vizează funcţionarea spitalelor cu statut de fundaţie, asociaţie sau societate comercială, pre