Întâlnire la nivel înalt preşedintele Chinei-premierul Ponta
Premierul Victor Ponta, a fost primit, marţi, de preşedintele Chinei, Xi Jinping.
Articol de Angela Matei, 02 Iulie 2013, 09:12
Întâlnirea a avut loc la Beijing, în ultima etapă a turneului în patru state asiatice al şefului guvernului român.
Conform declaraţiilor premierului, obiectivul principal al vizitei acestuia în patru ţări asiatice este atragerea de investiţii în România.
Cât priveşte relaţia cu China, premierul a susţinut să România "încă are o relaţie specială" cu această ţară.
"Încă avem o relaţie specială cu China şi trebuie să o folosim. Componenta politică a oricărei relaţii între state o poate antrena şi pe cea economică", adăuga demnitarul român.
La rândul său, preşedintele chinez a vorbit şi despre o serie de premiere în relaţia cu România.
"Este pentru prima dată ca dvs. să vizitaţi China după luarea în primire a funcţiei de premier al României. Totodată, sunteţi primul dintre liderii ţărilor Europei Centrale şi de Est cu care m-am întâlnit după preluarea funcţiei de preşedinte al Chinei. Dvs. aţi venit personal pentru a participa la reuniune în fruntea unei delegaţii, fapt care dovedeşte importanţa deosebită acordată de guvernul român şi în special de dvs. personal faţă de relaţiile chino-române", sublinia preşedintele Chinei, potrivit redactorului RRA.
În China, Victor Ponta s-a întâlnit deja cu reprezentanţi a trei companii importante, între care una dintre ele s-a arătat interesată de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă.
Compania chineză a pus şi o condiţie, după cum relatează trimisul special al RRA, Angela Matei.
"China Nuclearelectric este interesată să se implice într-un pachet de investiţii care să cuprindă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala de la Tarniţa şi cablul de transport de energie către Turcia.
Premierul Victor Ponta a precizat că statul român este dispus să cedeze pachetul majoritar şi a explicat că este normal acest lucru atunci când vine altcineva şi cu tehnologia şi cu banii.
Pentru o analiză detaliată, cei de la Nuclearelectric vor sosi chiar luna aceasta la Cernavodă, iar premierul Ponta susţine că o eventuală decizie pozitivă nu poate fi decât în avantajul ţării noastre.
"Pentru România chiar ar fi mare succes dacă se va realiza, pentru că am cheltuit până acum peste 1 miliard de euro pentru ce s-a lucrat la grupurile 3 şi 4, partea de construcţie civilă, şi chiar ar fi mare păcat să fi pierdut banii. Nu mai vorbesc de specialiştii din România pe care i-am pierde dacă n-am avea grupurile 3 şi 4. Să sperăm că reuşim", a declarat optimist Victor Ponta.
Fără a preciza suma, primul ministru a spus că este o investiţie de miliarde de euro.
Potrivit analizelor de până acum, proiectul se ridică la aproximativ 6 miliarde de euro.
Victor Ponta s-a întâlnit, luni, şi cu reprezentanţii ZTE şi Huawei, companii de telecomunicaţii, respectiv telefoane mobile, care s-au arătat de asemenea interesate de investiţii în România.
Marţi după-amiază, este prevăzută o întrevedere cu premierul, Li Keqiang.