Întâlnire FMI - Ministerul Finanţelor
La Ministerul Finanţelor continuã discuţiile la nivel de experţi cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene pe marginea rectificãrii bugetare pe acest an şi a veniturilor statului în 2011 .
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iulie 2010, 11:08
FMI îşi continuă vizita în România, joi fiind a treia zi a întâlnirilor pe care experţii Fondului le au cu autorităţile române.
În privinţa chelutileilor bugetare, ţinta de deficit convenită de România cu FMI a fost respectată chiar dacă în primele şase luni ale anului cheltueilile bugetare au depăşit veniturile cu aproape 4,3 la sută .
La capitolul arierate, România nu a reuşit să respecte ţinta convenitã cu instituţia financiarã internaţionalã, nici în primul semestru, a confirmat ministrul Sebastian Vlãdescu.
El a adăugat că Ministerul Finanţelor Publice va cere FMI o nouã derogare de la obligaţia privind reducerea arieratelor.
De la începutul acordului stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate, la fiecare evaluare, nereuşind sã se încadreze în valorile trimestriale asumate, noteazã Mediafax.
Un nou împrumut cu FMI, neconfirmat
Pe de altã parte, nici ministrul finanţelor, nici premierul Boc nu au confirmat cã autoritãţile române ar discuta cu reprezentanţii Fondului, despre un nou împrumut.
La nivel politic, de altfel, un nou împrumut nu este agreat.
Preşedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoanã, considerã cã un nou acord ar trebui sã fie ultima variantã de luat în calcul.
"În cele din urmã, vom ajunge sã fim o ţarã care va avea resurse exclusiv din împrumut, care trebuie şi rambursat la un anumit moment. Deci, eu cred cã o astfel de variantã trebuie evitatã în mãsura posibilului. Eu cred cã un nou împrumut pe care România l-ar putea contracta ar duce la o situaţie de îndatorare excesivã şi care ne va sufoca pe termen mediu, pentru cã cineva trebuie sã dea înapoi aceşti bani", a spus Geoană.
Liberalii reproşeazã Guvernului faptul cã banii de la FMI au fost folosiţi, cu acceptul instituţiei financiare, pentru cheltuielile bugetare, şi nu pentru investiţii, aşa cum era prevãzut iniţial în acordul actual.
"Un nou acord cu FMI este la ora actualã un subiect care va deveni certitudine, probabil cã în urmãtoarele luni. Din nefericire, Şi anul acesta, Şi la anul vom fi pe un deficit bugetar extrem de periculos pentru România, în vreme ce multe alte state europene, de acum un an Şi jumãtate, au venit cu planuri de relansare economicã. La noi, Guvernul Boc refuzã sã elaboreze acest plan de mãsuri de relansare economicã", a spus deputatul PNL, alina Gorghiu.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune cã, din evaluãrile de pânã acum, existã indicatori, potrivit cãrora, România nu va ieşi din crizã nici anul viitor.
În aceste condiţii, existã posibilitatea contractãrii unui nou împrumut, de la FMI, dupã luna martie, a anului viitor.
Atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul de finanþe, Sebastian Vlãdescu, resping afirmaþiile apãrute în presã, potrivit cãrora, ar exista discuţii cu FMI, pe marginea unui nou acord.
Pentru moment, Guvernul are în vedere reducerea deficitului bugetar