Întâlnire Barroso - Ponta
Întâlnirea dintre premierul român şi preşedintele Comisiei Europene vine în contextul în care Guvernul şi-a luat angajamentul respectării statului de drept şi a independenţei Justiţiei.
Articol de Radio România, 17 Septembrie 2012, 09:54
Premierul Victor Ponta se întâlneşte, în această după-amiază, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la câteva zile după ce oficialul european a discutat cu preşedintele Traian Băsescu.
Premierul îi va explica, din nou, lui Barroso, că evenimentele politice din această vară, din România, au fost perfect constituţionale şi că, prin urmare, nu se poate vorbi despre o încercare de lovitură de stat.
"Opt milioane şi jumătate de români nu pot să dea lovituri de stat, guvernul actual est un guvern legitim şi cu susţinere în Parlament, susţinere populară şi un guvern care, foarte probabil, şi asta e important pentru Comisia Europeană, îşi va continua mandatul după 9 decembrie şi că toate lucrurile importante pentru România care ţin în primul rând de fondurile europene, de măsurile pe care vrem să le luăm de la 1 ianuarie cu TVA-ul, cu toate celelalte sunt în ideea unei Românii care să se dezvolte, care să nu mai fie tratată ca o cenuşăreasă a Uniunii Europene", a spus Ponta.
Întâlnirea vine şi în contextul în care prim-ministrul român şi-a luat o serie de angajamente referitoare la respectarea statului de drept sau la independenţa justiţiei, angajamente pe care, potrivit ultimelor semnale venite de la Bruxelles, guvernul de la Bucureşti şi le-a respectat în mare parte.
Premierul român se întâlneşte la Bruxelles şi cu omologul său belgian, Elio Di Rupo cu care va discuta un proiect de colaborare între Poşta Română şi operatorul naţional de poştă din Belgia.
"Doar 10 cerinţe şi jumătate respectate"
Victor Ponta a declarat, duminică seară, că, din lista celor 11 cerinţe ale Comisiei Europene, au fost respectate doar „10 şi jumătate“.
"Unul din cele 11 puncte se referea la cei doi parlamentari care au fost declaraţi incompatibili de către justiţie. Unul dintre ei este domnul Andon, un om pe care eu îl respect foarte mult şi un jurist extraordinar, care, sigur, aşa au fost lucrurile, a pierdut în instanţă procesul, iar Camera Deputaţilor a luat deja o decizie pe care sincer o regret enorm, pentru că îl cunosc pe omul Sergiu Andon. A doua decizie este şi mai dureroasă, pentru că al doilea aflat în această situaţie este un om iubit de foarte mulţi români: senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil. E foarte greu, ce pot să-i spun domnului Diaconu ? «Dom'ne, Comisia Europeană nu ştie cine e Mircea Diaconu, nu ştie ce a făcut pentru români, nu ştie cât de popular este»...este nedrept", a spus Ponta la Antena 3.
La înâlnirea pe care Ponta a avut-o cu Barroso în 12 iulie, acesta din urmă i-a înmânat o listă cu 11 cerinţe ale Uniunii Europene, printre care: respectarea independenţei depline a sistemului judiciar, restabilirea competenţelor Curţii Constituţionale, asigurarea că toate deciziile CCR sunt respectate, numirea unui Avocat al Poporului care se bucură de sprijinul tuturor formaţiunilor politice, să asigure o nouă procedură deschisă şi transparentă de numire a unui procuror general şi director al Direcţiei Anticorupţie.