Institutul Cultural Român naşte controverse politice
Controverse pe soarta Institutului Cultural Româm care a fost trecut, prin ordonanță de urgență a Guvernului, din subordinea Președinției în cea a Senatului României.
Articol de Costi Dumăscu, 17 Iunie 2012, 14:45
Uniunea Social Liberală consideră că Institutul Cultural Român trebuie să fie sub control parlamentar, pentru că aşa este democratic şi se va putea controla mai bine modul de utilizare a bugetului alocat.
"Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a precizat pentru postul nostru de radio că ordonanţa de urgenţă prin care Institutul Cultural Român este trecut în subordinea Senatului urmăreşte depolitizarea acestuia.Cred că Institutul Cultural Român este bine să fie în subordinea Senatului din mai multe motive, o dată că Senatul are o Comisie de cultură, din care fac parte prestigioşi oameni de cultură. În al doilea rând, pentru o mai corectă cheltuire a banului public, dat fiind că Senatul are şi patru chestori. În al treilea rând şi poate este esenţial, dat fiind că în Senat sunt reprezentate toate forţele politice, Institutul Cultural Român ar fi ferit de anumite partizanate politice, aşa cum s-a întâmplat în ultimii şase-şapte ani", spus Puiu Haşotti, la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de la Radio România Actualități, moderată de Dragoș Ghițulete.
Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutul Cultural Român, crede exact contrariul.
El a precizat la aceeași emisiune că de fapt această decizie va muta disputele politice din Parlament la Institut, unde până acum nu exista nici un fel de influenţă politică.
"Afirmaţia că activitatea ICR-ului ar fi fost politizată este o minciună, dar nu este doar o minciună, este o minciună neruşinată, pentru că ea implică nu doar o judecată falsă asupra conducerii institutului, ci implică o judecată falsă asupra a 240 de oameni, care de-a lungul acestei perioade de lungă, dificilă şi încununată de succes reformă instituţională şi-au cheltuit talentul, inteligenţa, ca să obţină ceva formidabil în beneficiul culturii române", a susținut Horia-Roman Patapievici.
El a mai spus, vineri, la Radio România Actualități, că nu va pleca de la conducerea Institutului Cultural Român decât dacă va fi demis.
Trecerea ICR în subordinea Parlamentului, o decizie "de democratizare a instituției"
Guvernul a confirmat că Institutul Cultural Român este trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului.
"Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că Senatul este cel care va avea în subordine Institutul şi va organiza alegeri pentru preşedintele acestei instituţii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului iar Horia Roman Patapievici este director, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea Institutului de la Preşedinţie la Senat.
Institutul Cultural Român este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţioneazăn prezent sub autoritatea preşedintelui României. Şeful statului este preşedintele de onoare al Institutului.