Inspecţia judiciară, sesizată de CSM pe tema declaraţiilor lui Ponta în cazul Năstase
CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase.
Articol de Radio România, 07 Ianuarie 2014, 15:55
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă declaraţiile premierului Victor Ponta în cazul condamnării lui Adrian Năstase aduc atingere justiţiei.
Victor Ponta a afirmat, la un post de televiziune, că Adrian Năstase este un condamnat politic, o victimă a regimului Traian Băsescu şi un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timoşenko.
Primul-ministru a susţinut că şeful statului ar fi instituit, prin principalii săi colaboratori- şi aici îi numeşte pe Monica Macovei şi Daniel Morar, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat şi, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, i-a cerut premierului Victor Ponta să înceteze atacurile la adresa justiţiei,pentru că acestea aduc, potrivit şefului statului, prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice şi sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat european.
În replică, premierul Victor Ponta a precizat că el nu se bate cu justiţia, ci cu preşedintele Traian Băsescu.
"Sunt convins că sunteţi alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Am văzut că nu a înţeles domnul preşedinte, că m-aş bate cu justiţia, eu mă bat cu justiţia, mă bat cu el şi cu cozile lui de topor. Vă rog pe toţi să aveţi curaj şi să ştim că pentru ceea ce ne-au votat oamenii se întâmplă în fiecare zi, se va întâmpla în mod sigur până în luna decembrie", a spus Victor Ponta.
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu afirmă că declaraţiile premierului subminează încrederea în justiţie şi denotă o mentalitate potrivit căreia politicul este deasupra justiţiei.
"Guvernul ar fi trebuit să aducă în sistem aproximativ 150 de judecători şi 350 de grefieri. Guvernul ar fi trebuit să propună CSM modificarea regulamentului instanţelor, Guvernul ar fi trebuit, prin Ministerul Justiţiei, să modifice programul ECRIS de alocare a termenelor şi dosarelor. Guvernul trebuia să facă o restructurare a instanţelor şi parchetelor cu dimensiuni mici, să le comaseze, pentru că acolo unde sunt 3-5 judecători, Codurile nu pot fi aplicate. Nu s-a făcut acest lucru", a spus Predoiu.