INS: România, deţinătoarea recordului UE la diferenţele salariale ale bugetarilor
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România se înregistrează un record la diferenţele dintre cele mai mici şi cele mai mari salarii ale bugetarilor, acestea fiind mult mai mari faţă de media Uniunii Europene.
Articol de Cristian Bâcâin, 26 Aprilie 2013, 08:40
Mai mult de jumătate dintre angajaţii români din sectorul bugetar au câştiguri brute sub 1.500 de lei pe lună şi doar 5% câştigă peste 5.000 de lei.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, tot 5% din numărul salariaţilor au câştigat, în luna octombrie, mai puţin de 700 de lei, nivelul salariului minim pe economie.
Salariul mediu brut de bază în luna octombrie a anului trecut a fost de 1.828 lei, în creştere cu 6,3% faţă de perioada similară din anul precedent, iar salariul mediu brut realizat a fost de 2.052 lei, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.
Numărul total de salariaţi la 31 octombrie 2012 a fost de 4,3 milioane de persoane.
Salariul brut a înregistrat creşteri moderate în majoritatea activităţilor economice, cu excepţia hotelurilor şi a restaurantelor, unde s-a diminuat cu 4,7%.
Cele mai semnificative creşteri au fost în activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport şi industria extractivă.
Cele mai mici câştiguri salariale brute le-au avut muncitorii necalificaţi şi lucrătorii în domeniul serviciilor.
România, un nou record negativ
Potrivit datelor INS, diferenţele dintre cele mai mici şi cele mai mari salarii din România sunt mult mai mari faţă de media Uniunii Europene.
Analistului economic Dan Popa a precizat la Radio România Actualităţi că, în ţara noastră, raportul dintre salariul maxim şi minim pe care le obţin bugetarii este de 10 la 1, faţă de aproximativ 4 la 1, cât este media din statele Uniunii Europene, informează readactorul RRA.