INS: Alimentele conduc în topul scumpirilor
Institutul Naţional de Statistică informează că exporturile îşi continuă tendinţa de creştere, iar preţurile sunt, în medie, cu 7% mai mari decât în urmă cu un an.
Articol de Mihaela Enache, 10 Mai 2011, 14:06
Datele publicate, marți, de către Institutul Naţional de Statistică, confirmă analizele economiştilor din ultima perioadă sau prognozele Băncii Centrale prezentate la sfârşitul săptămânii trecute.
Alimentele continuă să conducă în topul scumpirilor şi în luna aprilie, conform analizei INS, cu fructele, cartofii și zahărul nregistrând cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna precedentă.
Preţul la energia electrică a crescut mai spectaculos decât cel al combustibililor, acesta din urmă încetinind parcă ritmul.
Prețuri mai mici, în aprilie, la transportul aerian și telefonie
În general, preţurile mărfurilor nealimentare nu s-au schimbat semnificativ, iar la servicii acestea chiar au scăzut uşor faţă de luna martie, cele mai importante ieftiniri fiind la transportul aerian şi serviciile de telefonie.
Faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, diferenţele sunt cu mult mai mari, aproape 11% în cazul alimentelor, peste 7 procente la celelalte produse şi ceva mai puţin, aproape cinci procente la servicii.
Scumpirile s-au tradus într-o creştere spectaculoasă a inflaţiei în ultimele luni, tendinţă care va continua în următoarele câteva luni şi se va mai tempera, după cum aprecia recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în a doua jumătate a anului.
Potrivit INS, în ceea ce priveşte exporturile, volumul din primul trimestru al acestui an a fost mai mare cu 43% decât perioada similară din 2010, iar în luna martie s-a păstrat evoluţia în creştere din ultima perioadă, cu aproape 15% mai mult decât în februarie.
Şi importurile au continuat să crească, însă nu în ritmul exporturilor, ceea ce a dus la reducerea deficitului comercial cu peste 120 de milioane de euro în comparaţie cu anul trecut.
Firmele româneşti exportă mai ales în Uniunea Europeană, în principal maşini şi echipamente de transport, dar şi alte produse manufacturate.
Exporturile puternice şi îmbunătăţirea treptată a creşterii cererii interne sunt, în viziunea şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, argumentele pentru estimările privind creşterea economică pentru acest an de 1,5% şi de până la 4% în 2012.