Inițiative și luări de poziție față de eliminarea taxei radio-tv
În spaţiul public au loc, în continuare, iniţiative şi luări de poziţie faţă de decizia Parlamentului, de a elimina, alături de alte 100 de taxe, şi abonamentul radio-tv.
Articol de Daniela Coman, 29 Octombrie 2016, 14:56
Sindicatul Liber din Societatea Română de Radiodifuziune s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, cărora le-a solicitat să atace legea la Curtea Constituţională, întrucât finanţarea posturilor publice de la bugetul de stat ar transforma Radio România şi Televiziunea Română în societăţi guvernamentale, lipsindu-le de autonomie şi independenţă.
Şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România s-a adresat preşedintelui Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, în care arată, cităm, "că veniturile propri ale celor două servicii publice provin, în prezent, în principal din taxa radio-tv, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională, ori de câte ori s-a propunţat în trecut cu privire la constituţionalitatea acestei taxe".
În replică, premierul Dacian Cioloş a afirmat că Guvernul nu a găsit, deocamdată, argumente pentru a ataca la Curtea Constituţională legea, care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.
El a precizat însă că îi va cere Parlamentului să identifice şi să soluţioneze problemele create prin adoptarea acestei reglementări, care - în opinia sa - ar putea crea mai multe neajunsuri decât beneficii.
În schimb, deputatul PSD de Caraş Severin, Ion Mocioalcă, le-a atras atenţia preşedintelui şi premierului, să nu respingă legea desfiinţării celor 102 taxe, pentru aceasta vine în sprijinul cetăţenilor şi are un impact nesemnificativ asupra bugetului de stat.
În opinia profesorului de drept consituţional, Gheorgeh Iancu, fost avocat al poporului, legea iniţiată de PSD, încalcă prevederile constituţionale, întrucât nicio modificare în structura bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.