Înfiinţarea Gărzii forestiere, adoptată în Senat
Senatorii au adoptat ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea Gărzii forestiere care a luat fiinţă prin transformarea comisariatelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic care se desfiinţează.
Articol de Politica Romaneasca, 20 Octombrie 2015, 11:47
Scopul gărzii forestiere este urmărirea stopării tăierilor ilegale de pădure din România , având în vedere că pierderea produsă anual bugetului de stat prin sustragerile de masă lemnoasă este estimată la aproximativ 250 de milioane de euro, potrivit expunerii de motive care însoţeşte documentul.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Mediului, Anne Jugănaru, bugetul de stat pierde în fiecare an aproape 250 de milioane de euro din cauza sustragerilor de masă lemnoasă.
"Problematică tăierii ilegale a constituit subiect de analiză în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, unde s-a decis urgentarea soluţionării acestei problematici în principal, prin luarea următoarelor măsuri: înfiinţarea gărzilor forestiere, instituirea unor structuri interinstituţionale de control, formate din reprezentanţi ai gărzilor forestiere, Direcţiei Generale a Vămilor şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care să verifice trasabilitatea materialului lemnos în punctele vamale în cazul operaţiunilor de export; dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos", a arătat aceasta.
Senatorul UDMR, Tánczos Barna, consideră că astfel de măsuri nu ajută la lupta împotriva furtului din păduri şi apreciază că o soluţie ar fi crearea unui sistem online.
"Acel radar al pădurii, care controlează acuma practic toate mişcările de masă lemnoasă pe drumurile publice este o soluţie foarte bună. Dacă ministerul ar face următorul pas, ar obliga toate gaterele din această ţară să proceseze lemn introdus într-un sistem informatic la nivel naţional, am avea un tur de control foarte eficient. Dacă controlăm gaterele, care, în momentul de faţă, multe dintre ele cumpără masă lemnoasă ilegală, înseamnă că am controla astfel fenomenul. Fără cumpărare de masă lemnoasă ilegală nu există furt din pădure, a susţinut Tánczos Barna
Gărzile forestiere sunt instituţii publice cu personalitate juridică, aflate în subordinea autorităţii publice centrale răspunzătoare de domeniul silvic.
Ele preiau atribuţiile, posturile şi personalul de la Comisariatele de Regim Silvic şi Cinegetic care sunt desfiinţate, prevede documentul.
"Activitatea Gărzilor este coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin secretarul de stat pentru păduri şi prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic şi cinegetic din cadrul acesteia şi se desfăşoară la nivel teritorial", se mai precizează în actul normativ.
Gărzile forestiere vor avea ca atribuţii monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional, precum şi aplicarea a regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional.
Proiectul merge la Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.