Infecţiile intraspitaliceşti, una dintre cauzele deceselor de la Clubul Colectiv
Ministerul Sănătăţii recunoaşte că infecţiile instraspitaliceşti reprezintă pe plan internaţional una ditre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore.
Articol de Radio România, 04 Decembrie 2015, 07:39
Noi semne de întrebare legate de modul în care au fost trataţi răniţii din clubul Colectiv au apărut în spaţiul public, după ce medicii de la Spitalul de Arşi au declarat că trei dintre cei internaţi la această unitate medicală au murit din cauza infecţiilor din spital.
Acestea nu sunt însă o noutate pentru Ministerul Sănătăţii care a răspuns că infecţiile instraspitaliceşti reprezintă pe plan internaţional una ditre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore.
Declaraţiile şocante ale mediclor de la Spitalul de Arşi unde au fost duşi mulţi dintre cei răniţi în Colectiv confirmă dezvăluirile făcute de unul dintre colegii lor pe blogul unui cunoscut jurnalist.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Stănculea, a recunoscut că trei dintre victime au murit din cauza infecţiilor din spital.
El a încercat să explice că această problemă există la toate spitalele din lume.
Adrian Stănculea: Aproape sigur, din cauza infecţiilor sunt trei bonavi. Pacienţi au decedat şi în străinătate. Există un grad de infecţie intraspitalicească comparabil nu neapărat cu cel din ţările civilizate, dar în nişte limite acceptabile.
Rata de infecţie ar fi fost însă probabil mai mică, dacă în România exista un centru de arşi la nivel occidental, dacă, de exemplu, fiecare pacient ars era cu propriul său salon, cu propria asistentă - a mai spus şeful Secţiei de terapie intensivă.
Aceleaşi explicaţii au venit şi de la Ministerul Sănătăţii, care precizează că infecţiile intraspitaliceşti sunt o problemă mondială.
Ar fi una dintre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore, dar, adaugă ministerul, pricipalul factor care a determinat decesul pacienţilor răniţi în incendiul din 30 octombrie a fost reprezentat de leziunile pulmonare grave.
Dincolo de aceste precizări, trebuie însă determinat gradul în care spitalele româneşti sunt infectate cu microbi extrem de rezistenţi, pentru că există suspiciuni că mulţi directori de spitale nu au furnizat date exacte.
Acum Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti au început să analizeze situaţia acestor ifecţii din spitale.
Tot de la guvern a venit precizarea că, de anul viitor, va fi finanţat de la buget un program naţional pentru arşi.
Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu, a adăugat că ar putea fi construit şi un nou spital pentru tratarea celor răniţi în incendii dacă vor exista resurse financiare.
O astfel de solicitare a fost trimisă premierului chiar de medicii de la Spitalul de arşi.