Independenţa Kosovo este legală!
Decizia a fost anunţată joi de Curtea Internaţională de Justiţie , care a stabilit că independenţa Kosovo nu încalcă legea internaţională.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Iulie 2010, 20:27
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a declarat legală independenţa Kosovo.
Decizia a fost anunţată joi de Curtea Internaţională de Justiţie , care a stabilit că independenţa Kosovo nu încalcă legea internaţională.
Acest lucru ar putea determina ca ţăril care nu au recunoscut independenţa Kosovo, să îşi reconsidere poziţia, şi să recunoască noul stat.
Kosovo şi-a declarat independenţa în 17 februarie 2008. şi a fost recunoscut până în prezent de 69 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi 22 dintre cei 27 de membri UE, cu excepţia Spaniei, României, Greciei, Slovacia şi Cipru.
Adunarea Generală a ONU a fost forul care a sesizat CIJ în legătură cu legalitatea declarării independenţei Kosovo faţă de Serbia .
Întrebarea exactă adresată instanţei a fost: "Declararea unilaterală a independenţei de către instituţiile provizorii ale autoguvernării din Kosovo este în concordanţă cu legea internaţională?".
Decizia CIJ privind independenţa Kosovo nu are caracter obligatoriu, cu toate acestea poate avea
repercusiuni asupra mai multor mişcări separatiste din lume.
Etnicii albanezi din Kosovo au decis să declare independenţa teritoriului de Serbia, după aproape doi ani de negocieri monitorizate internaţional.
Reacţia Serbiei a fost promptă. Belgradul nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, a declarat ministrul sârb de externe, Vuk Jeremici.
Lazlo Tokes încurajează autonomia"Ţinutului Secuiesc"
Declaraţia vicepreşedintelui Parlamentului European,Laszlo Tokes , de joi de la Universitatea de Vară "Tusvanyos", a fost de încurajare a secuimii .
El a spus că , dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă, informează Mediafax.
"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.
El a declarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dar a menţionat că ea se va obţine mai greu, întrucât unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.
"Am avut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul Naţional pentru Autonomie nu a reuşit să întocmească un memorandum semnat de toate administraţiile locale, care ar fi trebuit să ajungă până acum în faţa Europei", a spus Tokes.
Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă, conform Mediafax