Indemnizaţia pentru creşterea copilului, 85% din veniturile părintelui
Indemnizaţia de creştere a copilului este calculată, de astăzi, la 85 la sută din veniturile părintelui şi se acordă timp de doi ani, fără nici un plafon.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Iulie 2016, 09:55
Regulile au fost schimbate, în primăvară, de parlamentari, iar în şedinţa de săptămâna trecută guvernul a aprobat normele de aplicare, astfel încât actul să intre în vigoare astăzi.
Persoanele care solicită acest concediu trebuie să fi avut venituri impozabile de minimum 12 luni, în ultimii doi ani şi nu doar în ultimul an cum era acum, precizează reporterul RRA.
Nu vor mai exista mai multe tipuri de astfel de concediu, ca în prezent, ci se vor aplica aceleaşi reguli, până când copilul împlineşte doi ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, până la trei ani. În plus, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus.
Părinţii care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, vor primi lunar un stimulent în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă aferentă.
Legea se aplică inclusiv părinţilor care se află deja în concediu în momentul intrării în vigoare, iar indemnizaţiile vor fi recalculate potrivit noilor reguli.
Aflat ieri la Iaşi, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat că părinţii pot depune dosarele de prelungire sau reluare a concediului de creştere a copilului şi în variantă electronică.