Încrederea românilor în instituţiile statului a scăzut sub 20%
Românii au din ce în ce mai puţină încredere în Preşedinţie, Parlament şi Guvern, se arată într-un sondaj de opinie prezentat, vineri, de Asociaţia Pro Democraţia
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Octombrie 2010, 20:29
Potrivit sondajului, realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding la cererea Pro Democraţia, doar 17 % dintre cei chestionaţi mai au încredere în instituţia preşedinţiei, 14 % în Parlament şi doar 13% în Executiv, în timp ce încrederea populaţiei în partidele aflate pe scena politică românească înregistrează 12 procente.
Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat, cu prilejul prezentării sondajului, că niciodată încredea în instituţia Preşedinţiei nu a fost atât de scăzută.
El a arătat că această instituţie a avut mereu cote de încredere de circa 50 la sută. Singura excepţie, a mai spus Cristian Pârvulescu, a fost înregistrată în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu.
Pe primul loc, în ceea ce priveşte încrederea în topul celor chestionaţi se regăsesc pompierii.
Astfel 89% dintre respondenţi au indicat această instituţie, care este urmată de Biserică cu 80%, Armată 73%, Jamdarmerie 63%, mass-media 61%, institute de sondare a opiniei publice 57%, Primărie şi Poliţie 55%, SRI 40%, Avocatul Poporului 34%, ONG-uri 33%, sindicate 32%, justiţie 29%, bănci 25%.
La întrebarea dacă în momentul de faţă România se îndreaptă într-o direcţie bună sau greşită, 80 la sută dintre repondenţi au susţint că este vorba despre o direcţie greşită, 12 la sută au fost de părere că România se îndreaptă într-o direcţie bună.
Întrebaţi dacă ar vota, în cadrul unui referendum, pentru retragerea cetăţeniei romilor originari din România care au fost implicaţi în activităţi ilegale în ţări occidentale şi au adus deservicii României, 55 % dintre cei chestionaţi au răspuns favorabil, un răspuns negativ fiind dat de 32 % dintre repondenţi.
Pe de altă parte, 46% dintre repondenţi au declarat că vor vota, în cadrul unui referendum, împotriva retragerii cetăţeniei pentru persoanele de etnie maghiară care cer autonomia Ţinutului Secuiesc, doar 36 la sută au afirmat că ar vota pentru adoptare unei astfel de măsuri.
De asemenea, studiul arată că trei din cinci români consideră că în România drepturile omului nu sunt respectate.
Majoritatea românilor intervievaţi sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu în România. Astfel, 60% dintre cei chestionaţi au arătat că sunt pentru introducerea votului obligatoriu, în timp ce 36% au afirmat contrariul.
Mai mult, 80% dintre respondenţi au susţinut că alegerile se fraudează în România şi numai 10% au răspuns contrariul.
Pe de altă parte, 65% dintre cei intervievaţi au arătat că nu sunt de acord cu reducerea vârstei care dă dreptul de vot, de la 18 la la 16 ani, şi doar 30% s-au pronunţat în favoarea acestei idei.
Sondajul a fost realizat de CCSB la comanda Asociaţiei Pro-Democraţia, în perioada 23-28 septembrie 2010, pe un eşantion reprezentativ alcătuit din 1.017 persoane. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 3,1%.