"Închisorile secrete" din România, în atenţia Parlamentului European
Organizaţia Amnesty International cere ţărilor europene să investigheze în mod serios noile acuzaţii referitoare la presupusele centre de detenţie ale CIA pe teritoriul Uniunii Europene.
Articol de Carmen Valică, 27 Martie 2012, 18:26
Solicitarea privind existenţa unor presupuse centre de detenţie ale CIA pe teritoriul Uniunii Europene a fost formulată în cadrul audierilor pe aceasta temă organizate, marţi, de Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European care va elabora un nou raport în lumina informaţiilor apărute în ultimii 5 ani.
România, Polonia, Lituania, Danemarca au fost printre ţările cel mai des menţionate în audierea de marţi.
Potrivit raportorului pe aceast subiect, Helene Flautre, există prea multe întrebări fără răspuns şi în lumina raportului anterior, din 2007, Parlamentul urma să fie informat cu privire la evoluţiile pe tema presupuselor centre de detenţie şi a acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului.
"Vrem să ştim dacă a fost vorba de complicitate din partea statelor membre sau doar de lipsa voinţei politice. Vrem răspunsuri la mai multe întrebăr: ''Care sunt noile dovezi privind programele secrete de detenţie al CIA în Europa?'', ''Şi-au îndeplinit statele membre obligaţia de a ancheta încălcările grave ale drepturilor omului?'', ''Cum va garanta UE că astfel de abuzuri nu se vor repeta?'' sunt numai câteva din aceste întrebări", a spus Flautre.
Informaţii noi au apărut, iar potrivit unora din membrii din Comisiei de libertati civile, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea, nimeni nu a clarificat sau investigat oficial – pana la capat - ce s-a intamplat.
La audieri, reprezentantul Amnesty International a vorbit despre zboruri controversate, unul care ar fi oprit în Bucureşti, Lituania şi Danemarca sau despre relatările din presa germană cu privire la un presupus centru de detenţie în Bucureşti.
Eurodeputaţii români neagă existenţa închisorilor CIA
Greutatea acestor acuzaţii a fost contestată de eurodeputatul roman Ioan Enciu care a spus că investigaţii s-au facut în România, iar dovezi concrete nu există.
Amrit Singh, reprezentanta unei iniţiative civice care se ocupă de acest subiect a răspuns că investigaţiile desfăşurate de Romania nu sunt suficiente din perspectiva jurisprudenţei europene referitoare la acuzaţii de detenţie secretă şi tortură.
"E necesară o anchetă penală în măsură să ducă la o responsabilitate penală a celor implicaţi în incălcări ale drepturilor omului. Rapoartele din 2006 şi 2007 ale Consiliului Europei spun clar că România a avut un astfel de centru de detenţie", a spus Amrit Singh.
Oficialii de la Bucureşti au negat în mod constant existenţa unor astfel de centre.
Raportul privind închisorile secrete va ajunge în plenul Parlamentului European
Marţi, în Parlamentul European, eurodeputata Renate Weber a arătat că investigaţia din România nu a fost una de profunzime, făcută de specialişti, ci una care a depins de limitările mandatului Parlamentuluide la Bucureşti.
Eurodeputatul Marian Jean Marinescu consideră că nu există un motiv întemeiat pentru readucerea în discuţie a subiectului presupuselor centre de detenţie europene ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite.
Audierea de marţi este însă doar un prim pas în elaborarea raportului care va ajunge în plenul Parlamentului European.