Inchisorile secrete CIA în România, din nou în discuţie
Parlamentarii europeni din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne încearcă să convingă autorităţile române să redeschidă ancheta cu privire la presupusele închisori secrete ale CIA de pe teritoriul României.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Septembrie 2015, 07:53
O delegaţie a Parlamentului European a discutat vineri, la Bucureşti, cu senatorii din Comisia pentru Apărare.
Lidera delegaţiei Comisiei pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European, Tanja Fajon, a declarat că scopul delegaţiei nu este să investigheze, ci să convingă instituţiile responsabile din România să facă o anchetă eficientă, pornind de la datele cuprinse în raportul Senatului american.
Tanja Fajon a precizat că a găsit în Parlamentul României toată deschiderea pentru acest subiect.
Tanja Fajon: Există noi probe şi au apărut nume de prizonieri, există un caz înaintat de un deţinut la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în care acuză că a fost prizonier în România. Am încercat să ne asigurăm că această chestiune este abordată în România cu titlu de urgenţă. Sunt bucuroasă să constat că avem din partea Parlamentului României confirmarea că se doreşte cooperarea cu Parlamentul European pentru a solicita Senatului american să facă cunoscute şi părţile care lipsesc din raportul prin care se confirmă existenţa închisorilor pe teritoriul european, dar şi pentru a stabili noile premise în vederea redeschiderii anchetei.
Marius Obreja, preşedintele Comisiei senatoriale de apărare, a declarat că din verificările făcute până acum nu au rezultat probe care să indice că pe teritoriul nostru ar fi existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de terorism.
Marius Obreja: Dovezi suplimentare faţă de raportul Comisiei speciale, semnat în 2008 şi pe care l-am avut în original şi l-am discutat cu colegii noştri, noi nu avem acum. Există o speţă penală iniţiată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe acest subiect.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, Marius Obreja, a anunţat că în urma discuţiilor cu parlamentarii europeni va fi elaborat un document de informare care va fi transmis conducerii Parlamentului sau a Senatului.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe George Ciamba a declarat că in verificările făcute de România nu au rezultat probe care să indice că pe teritoriul ţării noastre ar fi existat centre de detenţie ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii.