Început de an școlar, fără dascăli și fără autorizații de funcționare
Elevii se reîntorc, luni, la cursuri, deşi în mediul rural cele mai multe şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare din cauza condiţiilor improprii.
Articol de Cristina Iliescu, 10 Septembrie 2011, 09:36
Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari vor începe luni noul an şcolar, însă unitățile de învățământ nu par a fi pregătite să-și întâmpine școlarii peste doar două zile.
Noul an şcolar ar putea începe şi fără mulţi dascăli la catedră, deoarece o mare parte dintre posturi nu au fost ocupate.
Cele mai multe dintre ele se află în judeţele Botoşani, Olt, Cluj, Brăila sau Iaşi, unde cel puţin o treime dintre şcoli nu au încă autorizaţie de funcţionare.
Aceeași situație se înregistrează în Bistriţa-Năsăud, Buzău, Tulcea sau Sibiu.
În judeţul Mehedinţi, numai jumătate dintre şcoli au primit autorizaţie sanitară.
În multe şcoli nu s-a făcut nici măcar igienizarea.
În Braşov mai există şi şcoli fără canalizare şi apă curentă, astfel încât elevii vor fi nevoiţi să-şi aducă apă de acasă.
Posturi încă neocupate atât la sate, cât și în orașe
Nici catedrele nu sunt acoperite în totalitate, la această dată, în principal în mediul rural.
Cele mai mari probleme sunt în comunele din estul judeţului, unde profesorii refuză să străbată un drum de 70 sau chiar 100 de kilometri zilnic pentru a preda.
Şi în judeţul Vaslui peste 330 de posturi în învăţământ au rămas încă neocupate, după toate şedinţele publice organizate până acum de inspectorat.
În judeţul Timiş, în mediul urban de data aceasta, au rămas neocupate aproximativ 300 de posturi.
Ministerul Educaţiei a dat însă asigurări că toate catedrele vor fi ocupate până la începerea anului şcolar numai de cadre didatice calificate.