Începe restructurarea în ministere
Restructurarea ministerelor, anunţată de vicepremierul Liviu Dragnea, nu presupune disponibilizări ale angajaţilor, ci reduceri de cheltuieli.
Articol de Radio România, 31 Martie 2013, 10:00
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat la Iaşi, că a început restructurarea ministerelor şi celorlate instituţii din administraţia centrală, iar săptămâna viitoare vor fi făcute primele evaluări ale personalului.
Cu toate acestea, nu se preconizează disponibilizări ale angajaţilor din administraţia centrală, a mai spus Liviu Dragnea.
"A început procesul de restructurare. Majoritatea ministerelor au prezentat propunerile de reducere a cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii. Din punctul meu de vedere, lucrurile merg bine. Nu există persoane vizate. Există dorinţa de a diminua cheltuielile de personal pentru că, din păcate, aici nu au fost niciodată introduse nici normative de personal, nici standarde de cost, în aşa fel încât în fiecare compartiment să fie exact numărul de oameni necesari. Sunt compartimente unde sunt mai mulţi oameni decât trebuie şi compartimente în care sunt mai puţini oameni decât trebuie", a spus Dragnea.
Vicepremierul a recunoscut că "nu este un proces uşor" şi că întâmpină foarte multă rezistenţă în sistem, generată de "tabieturi şi cumetrii".
"Inclusiv la mine la minister am descoperit foarte multe cumetrii şi sper să finalizăm controlul intern şi să luăm nişte măsuri serioase. Am început o analiză care trebuia făcută de mulţi ani, să vedem dacă administraţia centrală are numărul de personal optim. În primul rând, sunt multe posturi vacante, care au prevedere bugetară în bugetul fiecărei instituţii centrale şi care trebuie şterse. Pe de altă parte, a început o analiză în fiecare compartiment, serviciu, direcţie din ministere, să se vadă dacă acolo chiar nu se poate funcţiona cu un număr mai mic de personal. Poate sunt structuri unde numărul este deficitar" , a spus Dragnea.
Liviu Dragnea a mai afirmat că în administraţia publică centrală din România este inversată piramida gradelor profesionale, în sensul că baza piramidei nu este reprezentată de asistent, care este cel mai mic grad profesional din administraţie, ci de superior, care reprezintă ultimul grad.
Potrivit Radio Iaşi, Liviu Dragnea a mai spus că, după restructurarea administraţiei centrale, va avea loc şi o reaşezare a salariilor angajaţilor, deoarece actualele grile de salarizare nu oferă stimulente pentru funcţionarii publici şi, pe de altă parte, salariile din sistem sunt foarte mici.