Începe o nouă sesiune parlamentară
Sesiunea parlamentară debutează astăzi sub semnul proiectului de buget, care ar putea fi adoptat mâine de Guvern.
Articol de Alina Stănuţă, 04 Februarie 2019, 14:57
Noua sesiune a legislativului începe astăzi cu două proiecte importante pe prima pagină a agendei parlamentare: proiectul bugetului de stat şi controversata Ordonanţă de Urgenţă 114, de pe urma căreia ar urma să mai vină venituri de cel puţin 5 miliarde de lei la buget.
Ziua de astăzi este, însă, rezervată mai mult unor probleme procedurale legate de stabilirea componenţei birourilor permanente, după ce unii parlamentari au migrat spre alte formaţiuni politice.
De la ora 13.00 s-a reunit Biroul permanent al Senatului, iar prima şedinţă de plen va avea loc de la ora 16:00.
Și la Camera Deputaţilor va avea loc o şedinţă a Biroului permanent.
Ca la orice început de sesiune parlamentară, în ambele Camere va fi aleasă noua componenţă a Birourilor permanente.
Propunerile nominale se anunţă în plen şi, apoi, se aprobă de către senatori şi deputaţi.
De asemenea, grupurile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor îşi vor alege liderii şi viceliderii de grup.
Sesiunea parlamentară debutează astăzi sub semnul proiectului de buget, care ar putea fi adoptat mâine de Guvern, documentul intră apoi în dezbaterea senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate, pentru ca în final să primească votul în plenul reunit.
Social-democraţii sunt mulţumiţi de proiectul de buget, dar, după cum a cerut liderul PSD, Liviu Dragnea, aseară, o parte din banii aloca?i serviciilor de informaţii ar trebui să fie redicrecţionaţi către sănătate.
Din opoziţie, însă, PNL, USR şi PMP critică proiectul de buget şi anunţă că vor depune mii de amendamente, întrucât documentul este nerealist, în timp ce UDMR este dezamăgit că proietul de buget a fost prezentat cu întârziere.
Un alt subiect fierbinte al sesiunii parlamentare vizează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114, prin care au fost introduse unele măsuri fiscal-bugetare, inclusiv taxa pe lăcomie pentru bănci.
UDMR va cere amânarea aplicării ordonanţei până în 2020, în timp ce PNL, USR şi PMP vor respingea actului normativ în Parlament, iar ALDE anunţă că se poate reanaliza ordonanţa pe baza unor argumente solide.