Începe "migraţia de primăvară" a parlamentarilor
Ca de obicei, într-un an electoral, politicienii nu renunţă la obiceiul de "a migra" către alte partide, în funcţie de interese, care, de cele mai multe ori nu au legătură cu voinţa electoratului.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Februarie 2014, 08:33
Mai mulţi deputaţi PDL, în frunte cu Elena Udrea, şi-au anunţat demisia din acest partid şi din grupul său parlamentar, pentru a trece la formaţiunea nou creată, Partidul Mişcarea Populară.
Potrivit regulamentului, ei nu pot forma un alt grup parlamentar în Cameră şi urmează să activeze ca independenţi.
Odată ce şi-a anunţat joi, 30 ianuarie, trecerea la Partidul Mişcarea Populară, fostul lider al PDL, Elena Udrea a precizat că, alături de colegii care o vor urma în noul partid, vor activa "ca un grup de opoziţie", chiar dacă nu se pot constitui în grupuri parlamentare.
"Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară vor acţiona de acum încolo ca un grup de opoziţie. Chiar dacă, statutar, nu se mai pot constitui grupuri parlamentare, nu suntem în Partidul Mişcarea Populară pentru funcţii, pentru maşini, pentru secretare, nu ne interesează avantajele care se pot oferi prin statut grupurilor parlamentare, ci doar să susţinem coerent, cu o voce puternică, nemulţumirea cetăţenilor care s-au săturat de USL, nemulţumire pe care noi vrem să o exprimăm la nivelul Parlamentului României", a declarat Udrea.
Alături de deputatul Elena Udrea alţi parlamentari au trecut la Partidul Mişcarea Populară.
Ultimul intrat în PMP este deputatul PDL, Theodor Paleologu, care potrivit declaraţiei Elenei Udrea şi-a anunţat opţiunea pe 3 februarie.
De menţionat că cei care au dat semnalul înscrerii în Partidul Milşcarea Populară au fost chiar o parte semnificativă a consilierilor prezidenţiali ai preşedintelui Băsescu.
Parlamentarii democrat-liberali Camelia Bogdaneci, Daniel Geantă, Dragoş Gunia, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Andrei Voloşevici, Ciprian Rogojan, Florin Popescu, Florin Secară şi Gheorghe Florin şi-au dat demisia din PDL.
Se poartă discuţii şi pentru trecerea unor primari în " barca" noul partid.
PP-DD rămâne fără grup parlamentar la Senat
În timp ce unele partide apar în prim plan pe prima scenă politică a ţării, şi anume în Parlamentul României, un partid care au înregistrat un scor semnificativ la alegerile parlamentare, Partidul Poporului- Dan Diaconescu, este ameninţat cu dispariţia prin migrarea parlamentarilor săi către alte formaţiuni politice.
Luni, grupul PP-DD din Senat s-a desfiinţat, după ce trei senatori au demisionat din partid şi s-au înscris în UNPR, urmând a activa în grupul parlamentar social-democrat.
Haralambie Vochiţoiu, Ioan Purec şi Marcel Bujor vor activa în grupul parlamentar al PSD.
PP-DD a rămas cu doar 4 senatori, sub nivelul regulamentar pentru un grup de cel puţin 7 membri.
Pe de altă parte, fostul lider al PP-DD în Senat, Haralambie Vochiţoiu, a primit funcţia de vicelider al grupului PSD.
De asemenea, Dumitru Oprea a devenit noul lider al grupului democrat-liberal.