Începe Congresul Popularilor Europeni
La Madrid, se deschid azi lucrările Congresului PPE, la care participă şi învitaţi de marcă:preşedintele PPE, Joseph Daul, secretarul general, Antonio López, dar şi preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber.
Articol de Radio România, 21 Octombrie 2015, 08:34
La eveniment vor fi prezenţi circa 2.000 de participanţi, din peste 40 de ţări.
România va participa cu delegaţi din partidele membre PPE, e vorba aici de: PNL, UDMR, PMP şi PNŢCD. Discuţiile vor aborda o gamă largă de provocări cu care se confruntă Europa, de la migraţie şi lupta împotriva terorismului, la creştere economică şi eurosepticismul din ce în ce mai vocal al Marii Britanii.
Congresul va desemna şi noua conducere a formaţiunii, iar Anca Boagiu speră să obţină un nou mandat de vicepreşedinte.
Redactorul RRA, Alina Bordeiaşu l-a intervievat pe europarlamentarul Traian Ungureanu, unul dintre membrii delegaţiei României la Congresul PPE în legătură cu temele ce vor fi abordate la congres.
Traian Ungureanu: E vorba de migraţie, de tema pe care o cunoaşte toată lumea, şi-o imaginează toată lumea şi pe care nu o poate evita nimeni - asta va domina agenda. Migraţie însemnând şi elaborarea unei strategii, cum i se spune, cu un cuvânt foarte ţanţos. De fapt, decizia asupra unui număr de măsuri care pot pune ordine într-o situaţie foarte dezordonată şi aproape scăpată de sub control astăzi, la frontierele Uniunii Europene. Se discută de centre de triere, se discută de un sistem de bază, de patrulare, dacă vreţi, în punctele slabe, în Grecia, în Italia. Există multe idei. Există o dezbatere în Germania care vorbeşte iarăşi de centre de triere în Germania şi care riscă să rupă în două partidul de guvernământ. Deci, nicio grijă, este de discutat.
Reporter: Alte subiecte vor mai fi abordate?
Traian Ungureanu: Întodeauna se discută de creştere economică, întotdeauna se discută de politici sociale. Dacă e să vorbim de urgenţe, avem de-a face o dată cu migraţia. Cred că o altă urgenţă va fi chestiunea britanică, şi anume perspectiva unei Marii Britanii cu un pas mai aproape de ieşirea din Uniunea Europeană. Trei: asccensiunea, aş zice, masivă, a partidelor radicale în aproape toată Europa de Vest, din Anglia până în Finlanda şi din Finlanda până în Spania. Aici vorbim de urgenţe. Cred că va fi un congres dominat de urgenţe şi nu de temele standard sau de temele de rutină.
Reporter: Delegaţii la Congres vor vota şi o strategie politică viitoare a PPE, direcţii de acţiune?
Traian Ungureanu: Da, inevitabil. Sigur că va exista un document care va preciza poziţia de principiu a PPE-ului şi va desemna câteva dintre căile de urmat.
Reporter:Spuneţi-mi dacă vor fi şi alegeri interne în PPE?
Traian Ungureanu: Da, vor fi şi alegeri interne, evident. Partea cea mai interesantă va fi alegerea vicepreşedinţilor, care dau întotdeauna coloratura naţională şi politic internă în sânul PPE.
Reporter:Pentru funcţia de preşedinte mai candidează domnul Daul?
Traian Ungureanu: Da, evident. Cred că domnul Daul e un preşedinte foarte nimerit pentru PPE, după o experienţă politică europeană, parlamentar-europeană şi PPE foarte îndelungată. Aici nu există o problemă.
Reporter: România va avea candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi?
Traian Ungureanu: Da, sigur. Ştiu că Anca Boagiu va încerca să obţină un nou mandat de vicepreşedinte şi sper ca voturile necesare să vină pentru asta.
Reporter:Cât de importantă credeţi că este această reuniune şi mai ales cât de importante vor fi deciziile care se vor lua pentru viitorul Uniunii Europene?
Traian Ungureanu: Foarte importante. Dacă PPE-ul, care e cel mai puternic grup în Parlamentul European va avea curajul să ia în piept problemele urgente cu care are de-a face şi să nu recurgă la soluţii formale, adică, cu alte cuvinte, să nu bifeze căsuţe, atunci ne putem apropia de soluţii reale, de un răspuns real, răspunsul care lipseşte în acest moment în toată Uniunea Europeană. Pe măsură ce absenţa unui răspuns practic e tot mai vizibil cu fiecare oră cu care răspunsul la aceste probleme întârzie, problemele se agravează şi politica radicală, politica extremistă chiar câştig teren în toată Europa.