Începe anul școlar. Numai jumătate dintre şcoli au autorizaţie sanitară de funcţionare
Numai jumătate dintre şcoli au autorizaţie sanitară de funcţionare şi doar puţin peste 13% deţin avize de securitate la incendiu.
Articol de Radiojurnal, 11 Septembrie 2016, 09:29
Cu o zi înainte de începerea noului an şcolar, multe unităţi de învăţământ duc lipsă de profesori, unele nu au conducere, iar în altele nu s-au făcut încă licitaţiile pentru Programul "Cornul şi laptele".
Numai jumătate dintre şcoli au autorizaţie sanitară de funcţionare şi doar puţin peste 13% deţin avize de securitate la incendiu.
Majoritatea nu sunt dotate cu extinctoare, planuri de evacuare a elevilor sau sirene de incendiu.
În special în zonele rurale, grupurile sanitare sunt în curte, iar în interiorul clădirii nu există apă curentă. Multe manuale vor fi ajunge cu întârziere la elevi, din cauza contestării licitaţiilor.
Probleme în mediul rural
Cele mai multe şcoli cu probleme sunt în mediul rural.
În judeţul Covasna, şase şcoli nu au primit aviz de funcţionare din cauza condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară cursurile, transmite corespondentul RRA, Oana Mălina Negrea.
În schimb, peste 2.000 de preşcolari din judeţ vor primi manuale şi rechizite noi, printr-un program iniţiat de Consiliul Judeţean.
Peste 2.100 de elevi preşcolari din judeţul Covasna vor primi ghiozdane şi rechizite şcolare în prima zi de şcoală prin programul "Primul ghiozdan" iniţiat de Consiliul Judeţean Covasna în anul 2013.
În noul an de învăţământ, judeţul Covasna vor funcţiona 314 unităţi şcolare, iar şase dintre acestea, aflate în mediul rural, nu vor avea autorizaţii sanitare de funcţionare, pentru că nu dispun de apă potabilă curentă sau toalete corespunzătoare.
Pentru repararea şi igienizarea unităţilor de învăţământ s-au cheltuit peste un milion de lei.
Anul acesta, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a cerut directorilor unităţilor de învăţământ să manifeste toleranţă zero faţă de chiu, atât în ce priveşte elevii cât şi profesorii, şi a anunţat că va demara programul "Profesor pentru o zi", urmând să invite pe oricine doreşte să vadă că nu e foarte uşor să fii dascăl în ziua de azi
Fondul clasei şi uniformele şcolare nu sunt obligatorii
Autorităţile atrag atenţia părinţilor că fondul claseişi uniformele şcolare nu sunt obligatorii, însă dacă iniţativa le aparţine, nimeni nu îi poate opri să sprijine amenajarea sau modernizarea sălilor de clasă.
Fondul clasei este ilegal, avertizează reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sălaj. Inspectiri şcolari atrag atenţia că profesorii şi directorii de şcoli nu le pot cere părinţilor bani pentru amenajarea sălilor de clasă, pentru achiziţionarea materialelor didactice sau pentru alte obiecte necesare la şcoală, transmite reporterul RRA, Adrian Lungu.
Profesorii spun însă că părinţii pot veni cu iniţiativa de a colecta bani pentru a cumpăra anumite bunuri utile în sala de clasă.
Iniţiativa trebuie să aparţină exclusiv părinţilor, iar colectarea banilor nu poate fi obligatorie.