Încep şcolile! Vezi ce modificări aduce Ministerul Educaţiei
Cea mai importantă modificare se referă la admiterea la liceu, dar şi la introducerea evaluărilor la claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Articol de Radio România, 16 Septembrie 2013, 09:41
Şcolile şi-au deschis, luni, porţile.
Noul an de învăţământ aduce o serie de schimbări, dintre care cea mai importantă este modificarea modului de calculare a mediei de admitere la liceu.
Astfel, media celor patru ani de gimnaziu va conta doar în proporţie de 25 la sută şi nu de 50 la sută, ca până acum.
Vor fi introduse evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a şi simulări naţionale la clasa a IX-a.
Reforma manualelor şcolare, care presupune atât actualizarea conţinutului cât şi introducerea manualelor digitale, se va face, însă, treptat, pe parcursul mai multor ani.
Ca la fiecare început de an şcolar, şi în acest septembrie sunt unităţi fără avize sanitare.
Deşi cursurile noului an şcolar încep luni, încă mai există unităţi fără avize sanitare.
Potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, care a acordat un interviu pentru Radio România Actualităţi, şcolile respective se confruntă cu aceleaşi probleme vechi - lipsa apei potabile sau a canalizării, dar anul acesta procentul de instituţii aflate în această situaţie s-a redus cu 5%.
Interviul integral acordat de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru Radio România Actualităţi.
Probleme la început de an şcolar
În judeţul Sibiu, din cele 339 de unităţi de învăţământ, doar 21, adică 6%, nu au reuşit să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În unele unităţi şcolare din judeţul Sibiu, unde nu există apă potabilă curentă, s-a apelat, pentru prima oară în acest an şcolar, la achiziţionarea de dozatoare de apă, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să vină cu sticluţele de-acasă.
Pproblemă sunt cei peste 150 de absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu se regăsesc înscrişi în clasa a IX-a. stfel, dintr-un total de 3638 absolvenţi de clasa a VIII-a, promoţia 2012-2013, 152 de elevi, adică 4,1%, nu s-au înscris în invăţământul liceal sau profesional.
Transportul, o problemă la Brăila
Sute de elevi brăileni ar putea abandona cursurile din această toamnă, pentru că nu vor mai avea cu ce să vină la şcoală.
Transportatorii nu vor mai primi decât cel mult jumătate sau chiar un sfert din cât au cerut până acum.
Un comunicat al ministerului anunţa, în urmă cu câteva zile, că decontarea abonamentelor de transport se va limita la maximum 26 lei/abonament/lună pentru distanţe de până la 3 km şi 120 lei/abonament/lună pentru distanţa maximă de 50 de km.
Situaţia i-a îngrijorat pe primarii din judeţ, care au anunţat în şedinţa Colegiului Prefectural că este posibil să se confrunte cu un val important de elevi care abandonează şcoala din cauză că nu au bani să facă naveta, iar primăriile nu au puterea financiară de a le plăti abonamentele.
Minting la Sfântu Gheorghe
Un grup de elevi de la mai multe licee din municipiul Sfântu Gheorghe au organizat luni, în prima zi de şcoală, un miting în cadrul căruia au solicitat plata restanţelor pentru naveta făcută în precedentul an şcolar.
Elevii spun că nu li s-au mai decontat abonamentele de navetă din luna noiembrie 2012.
Aceştia au anunţat că săptămâna aceasta, miercuri şi joi , vor organiza acţiuni de protest în patru oraşe – la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna, informează corespondentul RRA, Mălina Negrea.