Încep restructurările în teritoriu
Reprezentanţii instituţiilor din teritoriu, ale Ministerelor Muncii şi Sãnãtãţii aşteaptã clarificãri dupã decizia guvernului de a reduce posturile din cele douã ministere cu 19 şi respectiv 16%
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Iulie 2010, 14:29
Potrivit calculelor guvernamentale, disponibilizãrile de personal ar însemna o diminuare a cheltuielilor cu 25%.
Deşi guvernul a prezentat numãrul exact al posturilor care vor fi desfiinţate, în teritoriu nu s-au primit încã noile organigrame.
Directorii instituţiilor subordonate ministerelor Muncii şi Sãnãtãţii spun cã nu cunosc nici mãcar criteriile în funcţie de care se vor face concedierile.
Directorul Direcţiei de Sãnãtate Publicã din Bistriţa-Nãsãud, Anca Andriţoiu, a declarat cã în ultimii ani nu s-au mai fãcut angajãri tocmai pentru a evita disponibilizãrile.
Anca Andriţoiu: "Nu ştim exact nici cât trebuie sã reducem, nici cu ce rãmânem, deci nu am primit nimic de la minister. Noi, de exemplu, nu am mai angajat pe nimeni de doi ani de zile. Noi avem chiar la limitã personalul angajat, nu are cine sã plece".
Nici Agenţia Judeţeanã pentru Ocuparea Forţei de Muncã din Cluj nu a primit organigramele de la Ministerul de Resort.
Directorul Agenţiei, Daniel Don, spune cã, pânã acum, pentru reducerea cheltuielilor de personal s-a recurs la blocarea angajãrilor şi mai puţin la disponibilizãri.
Daniel Don: "Când vor veni adresele în teritoriu cu privire la aceastã decizie, dupã aia o sã vedem în interior, este treabã internã a fiecãrei instituţii, cine are abateri, cine nu are, este o comisie paritarã care funcţioneazã în fiecare instituţie publicã. Se iau decizii, nu avem acum un rãspuns cu privire la cine vom da, cum vom da, când vom da".
Reporter: S-au mai fãcut disponibilizãri la dvs. în direcţie pânã acum sau s-a renunţat la acele posturi vacante bugetate ? Vorbim de sfârşitul lui 2009 începutul lui 2010?
Daniel Don:"Nu, nu".
Reporter: Dar posturile vacante bugetate au dispãrut?
Daniel Don: "Nu s-au putut ocupa prin decizie, dar nu s-au redus".
Guvernul a decis reducerea a aproximativ 2000 de posturi din direcţiile teritoriale de muncã, la care se adaugã 300 de posturi din aparatul Ministerului Muncii.