Încep discuţiile pe pactul de coabitare
Mecanismul de soluţionare a disputelor prevăzut în pactul de coabitare a fost declanşat de preşedintele Traian Băsescu, care a constatat că premierul Victor Ponta a încălcat pactul de coabitare.
Articol de Oana Bâlă, 09 Octombrie 2013, 08:37
Acordul de colaborare instituţuională dintre Preşedinţie şi Guvern va fi discutat de miniştrii de externe şi de justiţie, Titus Corlăţean, respectiv Robert Cazanciuc, împreună cu doi consilieri prezidenţiali.
Şeful statului Traian Băsescu a explicat într-o declaraţie de presă că a declanşat acest mecanism de soluţionare a disputelor prevăzut la ultimul punct al pactului, după ce a constatat că premierul Victor Ponta a încălcat acordul în domeniii precum politica externă, independenţa justiţei şi statul de drept.
Preşedintele Traian Băsescu aşteaptă ca miniştrii şi consilierii desemnaţi să deblocheze relaţia dintre preşedinţie şi guvern să facă astăzi o analiză cinstită a punctelor nerespectate din acordul de cooperare instituţională.
Şeful statului îşi doreşte ca la final reprezentanţii celor două instituţii ale statului să elaboreze un document care să acceptat de ambele părţi.
El a precizat ca nu este dispus la concesii în ceea ce privete justiţia şi statul de drept şi i-a acuzat pe liderii USL, Victor Potna şi Crin Antonescu, că au decredibilizat progresele României din ultimii ani.
Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia că partenerii externi sesizează limbajul dublu folosit de premier şi a anunţat că nu-şi va menţine semnătura pe un acord golit de conţinut.
"Când voi decide să-mi ridic semnătura de pe acest acord, o voi face cu toată convingerea şi informând public de ce. Pentru că un pact care nu se mai respectă este golit de conţinut. Sigur, poate şi el are să-mi reproşeze mie încălcări ale acestui acord. Sunt dispus să le discutăm", a spus preşedintele.
La rândul său, premierul Victor Potna consideră că acordul de cooperare este necesar pentru că România nu are nevoie de o nouă criză politică.