Încă o zi de proteste
În diferite oraşe din ţară au avut loc sau sunt în desfăşurare, manifestări antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Ianuarie 2012, 19:18
În Piaţa Universităţii din Bucureşti, a început, sâmbătă după amiază, un nou miting.
Din informaţii neoficiale, în Piaţa Universităţii, la Km 0, s-au strâns în jur de 350-400 de manifestanţi, de la tineri până la persoane de vârsta a treia.
Aceştia strigă sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dar strigă şi numele lui Raed Arafat, cu toate Arafat a făcut, vineri, un apel la români să nu iasă în stradă, pentru că ar putea să fie vorba despre o instigare şi manipulări.
Oamenii mai reclamă pensiile şi salariile mici şi spun că sunt disperaţi din cauză că nu se mai pot descurca de la o lună la alta.
Manifestanţii cer demisia preşedintelui, alegeri anticipate şi cheamă lumea să li se alăture.
De remarcat că protestatarii au fost paşnici în aproape tot timpul manifestărilor, însă au fost şi momente puţin mai agresive, cum a fost cel în care a sosit maşina TVR care transmite în direct, şi atunci manifestanţii au strigat pe aceştia, pe colegii noştrii de la TVR.
Proteste la Iaşi şi Sibiu
Peste 100 de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Iaşi timp de două ore.
Nemultumirile lor sunt legate de sărăcia în care trăiesc, de reformele din ultima perioadă. De asemenea, protestatarii din Iaşi îl susţin pe fondatorul SMURD, Raed Arafat.
Duminică, de la ora 12, va fi o altă manifestaţie de protest în faţa Palatului Culturii din Iaşi.
Protestatarii spun că se simt sufocaţi de legile din ultimele luni şi de de scumpiri.
Mulţi sunt nemultumiţi că nu sunt locuri de muncă, salariile sunt mici şi sistemul de sănătate este distrus.
Primele persoane s-au strâns în faţa Prefecturii la ora 14.00, unde au stat peste o oră, după care au plecat în faţa Palatului Culturii în speranţa că vor fi mai mulţi care să li se alature.
La Sibiu, aproximativ 60 de persoane au ieşit în strada la Sibiu într-o manifestaţie de protest care a durat o oră şi jumatate.
Protestatarii, în majoritate vârstnici, s-au strâns în jurul orei 14.00 în Piaţa Mare din centrul Sibiului după care, în ciuda încercărilor jandarmilor de a-i opri, au pornit într-un marş pe artera pietonală din oraşul istoric până în faţa sediului PDL, unde au rămas pentru câteva minute şi au scandat lozinci împotriva Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu.
Protestatarii au revenit apoi în Piaţa Mare, iar la scurt timp s-au dispersat, la insistentele reprezentanţilor Jandarmeriei care le-au atras atentia că participă la un protest neautorizat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu, locotenentul Alexandru Costea, pe parcursul protestului nu s-au înregistrat incidente majore,
Vineri, mai mulţi sibieni au ieşit să protesteze în două manifestaţii diferite care s-au încheiat repede.
Manifestaţie la Cluj-Napoca
Aproximativ 100 de persoane s-au strâns în centrul Clujului, în Piaţa Unirii, pentru a-şi manifesta sprijinul faţa de fondatorul SMURD, medicul Raed Arafat, care a demisionat recent din postul de subsecretar de stat din Ministerul Sanataţii.
Oamenii au cerut demisia preşedintelui Traian Basescu.
La protest au participat şi lideri ai partidelor de Opoziţie, fostul secretar de stat PNL Liviu Radu, liderul organizaţiei judeţene de tineret a PSD, Gabriel Oniga, precum şi membri ai unor organizaţii monarhiste, care au venit la miting cu steagul regal.
La această manifestaţie au fost prezenţi şi activiştii organizaţiilor care protesteaza împotriva proiectului minier de la Roşia Montana.
Proteste la Oradea
Aproximativ 100 de persoane s-au strâns la prânz în jurul statuii lui Mihai Viteazul din municipiul Oradea, în urma unor mesaje de chemare la solidaritate cu medicul Raed Arafat.
Unii dintre participanţi purtau drapele şi pancarte cu mesaje antiprezidentiale şi antiguvernamentale.
Cei prezenţi şi-au exprimat opiniile în legătură cu proiectul Legii sănătăţii, retras, vineri, din dezbatere publică, dar şi despre problemele, în special de ordin financiar, cu care se confruntă.
Oradenii s-au manifestat pasnic si nu s-au înregistrat incidente.
Proteste şi la Constanţa
Aproximativ 200 de constănţeni scandează lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale,în faţa Prefecturii.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de condiţiile de trai actuale, de noua lege a sănătăţii şi se solidarizează cu Raed Arafat, care - spun ei - a fost înlăturat de la Ministerul Sănătăţii.
Constănţenii şi-au dat întâlnire, prin reţelele de socializare, în faţa Prefecturii, au plecat apoi în marş către sediul PDL, dar pentru că nu au găsit pe nimeni acolo s-au întors la Prefectură, unde şi-au continuat protestul.
Ei spun că vor sta aici până la căderea serii, deşi reprezentantul guvernului în teritoriu nu se află în Prefectură, şi se solidarizează astfel cu protestatarii din celelalte oraşe ale ţării.
Manifestaţii similare au avut loc sau sunt în curs de desfăşurare în mai multe oraşe din ţară şi la Timişoara şi Târgu-Mureş.
La Deva, a avut loc un protest diferit de celelate oraşe: peste 50 de maşini, în care se aflau aproape o sută de persoane, au rulat în coloană, străbătând cele mai importante artere din municipiu. În toate oraşele, manifestanţii au scandat sloganuri antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, cerând demisia actualei puteri şi a preşedintelui Traian Băsescu