Încă o moţiune de cenzură PSD-PNL
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa a confirmat că parlamentarii celor două formaţiuni vor colabora pentru o nouă moţiune de cenzură, după ce în cursul dimineţii liberalii au anunţat că strâng semnături pentru moţiune.Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 28 Octombrie 2010, 15:22
Parlamentarii liberali şi social-democraţi vor depune împreună o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului, care şi-a asumat joi, răspunderea în Parlament, pentru proiectul de lege a Educaţiei.
Demersul comun al opoziţiei vizează atât procedura prin care Legea educaţiei ar putea fi adoptată, respectiv prin asumare şi nu prin dezbatere parlamentară, cât şi conţinutul documentului legislativ.
Punctul cel mai sensibil care a determinat şi tergiversarea discuţiilor în comisiile de specialitate în Camera Deputaţilor şi Senat rămâne cel privind învăţământul pentru minorităţile naţionale.
Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu a declarat prin punctul de vedere al liberalilor, nu este constituţional ca geografia şi istoria României să se înveţe în limba maghiară.
"Învăţarea geografiei şi a istoriei în limba maghiară, ceea ce este din punctul nostru de vedere neconstituţional şi nepotrivit pentru o ţară cum este România", a spus Nicolăescu.
La rândul lui, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa a anunţat că social-democraţii vor redacta şi depune vineri, o moţiune de cenzură ca urmare a asumării răspunderii guvernului pe Legea educaţiei.
Duşa a mai subliniat, că este vorba despre o acţiune comună cu PNL.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană reclamase la Curtea Constituţională, elemente de neconstituţionalitate a hotărârii Executivului de a-şi asuma răspunderea pentru un proiect de lege, aflat deja, în procedură de dezbatare parlamentară. Decizia Curţii urmează să fie luată pe data de 3 noiembrie.
Mircea Duşa a precizat că textul va fi comun cu PNL şi că va fi finalizat vineri. El s-a arătat optimist în strângerea semnăturilor necesare pentru depunerea acestei moţiuni.
"Nu ne-ar fi foarte greu să elaborăm textul care să corespundă şi care să scoată în evidenţă neajunsurile acestei legi, ce efecte va avea pe termen lung mai ales în Ardeal. Un lider eficient se îngrijeşte să strângă semnăturile necesare. Vom avea toate semnăturile necesare", s-a arătat încrezător, Mircea Duşa.
Opoziţia a încercat să împiedice, în şedinţa Birourilor Permanente reuniune, asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii educaţiei , dar nu a reuşit.
"Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL) a desconsiderat însă prevederile regulamentare care dau posibilitatea grupurilor parlamentare să intervină pe procedură şi a dat cuvântul primului ministru, în afara oricărei proceduri", a spus Tăriceanu.
Prin urmare, parlamentarii opoziţiei au părăsit sala de plen în care premierul Emil Boc a început asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei.
Primul-ministru Emil Boc a precizat în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor la care au participat doar parlamentarii puterii, că Legea educaţiei în forma aprobată de executiv asigură o schimbare din temelii a învăţământului românesc. El a promis un "învăţământ centrat pe competenţă".
"Transferul de la un învăţământ centrat şi fundamentat pe informaţii la un învăţământ centrat şi fundamentat pe competenţă", a subliniat premierul Boc.
Legea mai prevede, între altele, descentralizarea programei din şcoli şi imposibilitatea directorilor din unităţile de învăţământ de a avea funcţii de conducere în partid, potrivit RRA.