În ţară, decizia transformării unor spitale în cămine de bătrâni a provocat nemulţumiri
Includerea pe lista spitalelor care trebuie tranformate în cămine de bătrâni a generat nemulţumiri mai peste tot, în ţară. Majoritatea autorităţilor locale şi a locuitorilor au contestat decizia şi chiar au manifestat împotriva ei.
Articol de Adriana Turea, 01 Aprilie 2011, 15:18
Ministerul Sănătăţii explică faptul că pentru aceste spitale nu mai este valabil contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, chiar dacă termenul de semnare a noilor contracte a fost amânat cu două luni.
Pentru cele 67 de spitale propuse spre transformare sunt în vigoare acum alte reglementări.
Drept urmare, dacă nu au făcut cerere să intre în programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice", nu mai primesc finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că ele nu mai beneficiază de prevederile contractului-cadru care a fost prelungit până la data de 1 iunie.
Nu au scăpat unităţile medicale care nu pot să asigure asistenţă medicală permanentă, cele care nu au personal medical suficient şi cele care pot face doar tratamente medicale şi nu intervenţii chirurgicale.
În ultimele videoconferinţe, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, le-a cerut oprirea internărilor în spitalele propuse pentru schimbarea domeniului de activitate.Â
Şeful sănătăţii a mai precizat că personalul medical va fi redistribuit în trei etape: în urma cererilor făcute de acesta sau va rămâne să lucreze în căminul de bătrâni, sau în centrul de permanenţă nou înfiinţat.
În practică însă lucrurile stau puţin altfel, după cum relatează corespondenţii Radio România
La Galaţi, Consiliul Judeţean Galaţi nu este de acord ca Spitalul de la Iveşti să fie transformat în azil pentru bătrâni şi a trimis în acestă dimineaţă către Ministerul Sănătăţii o solicitare prin care unitatea medicală să fie tranformată în unitate socio-medicală.
Astfel, personalul medical şi-ar păstra locurile de muncă şi numărul de paturi s-ar dubla, iar spitalul ar primi finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi de la Ministerul Muncii.
La Drăgăneşti-Olt, Consiliul local nu a fost de acord cu tranformarea unităţi medicale în centru pentru bătrâni, totuşi, acest lucru se întâmplă.
În schimb, directorul DSP Olt, medicul Andrei Iordache, a declarat că 15 din cei 17 medici ai spitalului şi 40 de asistente au cerut transferul la alte unităţi medicale din judeţ.
Până în prezent, Guvernul României a aprobat desfiinţarea a şapte spitale, pentru care autorităţile locale au optat pentru accesarea programului de dezvoltare a reţelei pentru cămine pentru bătrâni.
Pentru celelalte spitale, conform precizărilor directorului de comunicare din Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore, nu s-au făcut opţiuni clare.
În plus, pentru prima dată ministrul sănătăţii admite că unii din angajaţii unităţilor vizate ar putea rămâne fără locuri de muncă, asta după ce au fost asiguraţi că nimeni nu-şi va pierde locul de muncă, potrivit redactorului RRA.