În supermarketuri cel puţin 51 % vor fi produsele alimentare de la producătorii din zonă
Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat azi, o serie de reglementări, care se referă la comercializarea produselor proaspete în supermarketuri.
Articol de Angela Matei, 19 Aprilie 2016, 13:35
Deputaţii din Comisia de agricultură au adoptat, reglementări care să încurajeze comercializarea produselor alimentare proaspete.
Astfel, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, produse lactate şi de panificaţie, comercianţii vor avea obligaţia să le achiziţioneze, în proporţie de cel puţin 51 la sută, din lanţul alimentar scurt, adică de la producătorii din zonă.
Excepţie fac lunile de iarnă când necesarul de fructe şi legume poate fi completat cu produse din afară.
Preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, Nini Săpunaru, a precizat că s-a renunţat la sintagma "producţia românească" din prevederea care introducea această regulă, deoarece o astfel de limitare nu corespunde normelor europene:
Potrivit raportului întocmit de deputaţi, preţul de vânzare a unui produs include doar preţul de achiziţie de la producător plus adaosul comercial, fără alte taxe.
Comercianţii care nu respectă aceste prevederi vor fi sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 150 de mii de lei, iar în caz de abatere repetată, pot ajunge la suspendarea activităţii între 23 şi 6 luni.
Redactorul RRA, Angela Matei precizează că raportul Comisiei pentru agricultură va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
De menţionat că, deputaţii din Comisia de agricultură au respins propunerea de închidere a supermarketurilor la sfârşit de săptămână.