În România, un tânăr din patru nu face nimic
Foarte e mulţi tineri nu vor să se angajeze şi preferă ajutorul social.
Articol de Cătălin Radu, 17 August 2017, 08:14
Evoluţiile pozitive ale economiei vin pe fondul a ceea ce numesc specialiştii "tensionarea pieţei de muncă".
Rata şomajului este la un minim istoric şi majoritatea şefilor de companii spun că nu mai găsesc personal calificat.
Aceasta, în timp ce foarte mulţi tineri nu vor să se angajeze şi preferă ajutorul social.
Sunt aproape 270.000 de astfel de tineri fără loc de muncă sau care nu mai urmează nicio formă de învăţământ, număr care clasează România pe un loc nedorit în Uniunea Europeană.
Din cercetările Eurostat reiese că România se află în partea superioară a clasamentului, după Italia, cu un procentaj de aproape 24%.
Practic, un tânăr din patru nu face nimic.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, recunoaşte că pe piaţa muncii se găsesc foarte greu oameni calificaţi:
"Am văzut în aceste zile faptul că Ministerul Muncii a demarat un program de integrare a acestor tineri pe piaţa forţei de muncă, fără parteneri sociali, iar acesta este un minus major din punctul nostru de vedere, pentru că, practic, nu se face o corelare cu angajatorii şi cu cei care cunosc foarte bine nevoile angajaţilor. E o nevoie stringentă de meserii pe care aceşti tineri ar putea să le înveţe, de meserii de pază, electricieni, mecanici, sudori, zidari şi aşa mai departe".
Din cercetările Oficiului European de Statistică mai reiese că în ultimii zece ani, acest fenoment s-a amplificat în România.
Cea mai bună evoluţie dintre ţările UE a avut-o Bulgaria, în care ponderea tinerilor care stau degeaba a scăzut cu aproape 7.