În România e tot mai greu să-ţi deschizi o afacere
În România, mediul de afaceri este sufocat de birocraţie, motiv pentru care care ţara noastră a coborât într-un clasament în care a fost analizat situaţia mediului de afaceri.
Articol de Mihaela Dragomir, 21 Octombrie 2011, 11:10
În Romania este tot mai greu să-ţi porneşti o afacere, evidenţiază un raport al Băncii Mondiale.
Documentul mai arată că ţara noastră a coborât în 2011 7 locuri, până pe poziţia 63, într-un clasament cu 183 de state în care a fost analizată uşurinţa cu care poţi derula afaceri.
Datele cuprinse în raport arată că în România mediul de afaceri are încă probleme cu durata formalităţilor şi documentaţia stufoasă.
Astfel, în ţara noastră, înfiinţarea unei afaceri durează 14 zile, iar acest lucru devine şi mai dificil prin solicitarea certificatului fiscal pentru sediul companiei nou înfiinţate.
Documentul mai evidenţiază că autorizaţia de construcţie se obţine în 287 de zile, iar obţinerea curentului electric în alte 223 de zile.
Din acest punct de vedere, ţara noastră se situează pe locul 165.
În schimb, România stă mai bine la uşurinţa cu care pot fi puse clauzele contractuale sau la plata taxelor, acest lucru fiind înlesnit de introducerea unui formular unic, care poate fi depus electronic.
Recent şi Consiliul Investitorilor Străini a recomandat autorităţilor de la Bucureşti reducerea TVA la 19%, micşorarea contribuţiilor de asigurări sociale şi scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit.
Pe primele locuri în clasamentul întocmit de Banca Mondială se află Republica Congo şi Ciad, iar pe primele zece locuri se situează, printre altele Belarus, Turcia, Cehia, Polonia, Bulgaria şi Ungaria. Raportul măsoară reglementările adoptate în perioada iunie 2010-mai 2011.