În Parlament continuă discuţiile pe tema bugetului de stat pentru 2017
În plenul Parlamentului continuă astăzi discuţiile pe tema bugetului de stat pentru acest an.
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2017, 08:20
La dezbaterile de ieri, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că bugetul contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor şi este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 815,2 miliarde de lei, o creştere economică de 5,2 procente şi un deficit de 2.96 la sută din PIB.
Prim ministrul a arătat că trebuie menţinută încrederea investitorilor în economie, iar România trebuie să rămână o naţiune unită şi solidară.
"Am prevăzut în bugetul de stat bani pentru fiecare din măsurile pe care noi le aveam în programul de guvernare, măsuri care au fost votate de români şi e de datoria noastră să facem acest lucru. Am ascultat foarte atent şi criticile, sper ca în dezbaterile şi în amendamentele care vor urma, anumite lucruri să poată să fie corectate, pentru că lăsând la o parte chestiunile politice, vorbim despre bugetul României, care este al nostru, al tuturor", a spus Grindeanu.
Majoritatea parlamentară PSD-ALDE doreşte ca bugetul să fie aprobat, astăzi după-amiază, în integralitatea sa.
Social-democraţii susţin că cifrele din buget arată o creştere a încrederii în economie, iar efectele măsurilor luate de guvern se vor regăsi într-un consum mai mare.
Preşedintele Comisiei de buget - finanţe, deputatul PSD Leonardo Badea a precizat că la construcţia bugetară s-au avut în vedere creşterea veniturilor populaţiei, investiţiile sporite în infrastructură şi reducerea taxelor.
"Aşa cum se prezintă actualul buget, avem un plus de bunăstare pentru cetăţeni, acesta reprezintă cel mai important indicator al corectitudinii politicilor publice asumate. Trebuie să renunţăm în România la modelul economic bazat pe forţa de muncă ieftină. Modelul adoptat trebuie să fie bazat pe forţa de muncă calificată", a afirmat Leonardo Badea.
În favoarea proiectului s-au pronunţat şi parlamentarii ALDE.
Aceştia consideră că prin majorările de pensii şi salarii cuprinse în buget se fac un act de dreptate şi o reparaţie morală.
De cealaltă parte, opoziţia a anunţat deja că va vota împotrivă.
Deputatul USR Cosette Chichirău menţiona că executivul operează cu prognoze nerealiste şi sunt ignorate domenii importante pentru viaţa românilor, precum întreţinerea drumurilor şi investiţiile în sănătate.
Suspiciuni în legătură cu datele care au stat la baza construcţiei bugetare a exprimat şi senatorul PNL, Florin Cîţu.
"Acest buget nu asigură o creştere economică a României, nu va pune mai mulţi bani în buzunarele românilor, va depăşi deficitul asumat şi nu ne dă perspectiva să spunem că la sfârşitul anului 2017 România a făcut un pas înainte din punct de vedere economic. PSD prezintă românilor un buget venit să mulţumească numai clientela politică", a susţinut senatorul liberal.
Critici au venit şi din partea PMP, prin vocea preşedintelui formaţiunii.
Traian Băsescu a atras atenţia că bugetul pe 2017 este unul riscant pentru că pleacă de la prognoze idealiste.
Tot în cadrul dezbaterilor generale, deputatul UDMR Erdei Istvan a salutat măsurile de creştere a salariilor şi pensiilor.
El a menţionat însă că votul parlamentarilor uniunii depinde de acceptarea sau nu a unor amendamente.
Fără a anunţa cum va vota Grupul minorităţilor naţionale, deputatul Miron Ignat a calificat bugetul propus pentru 2017 ca fiind unul echilibrat.