În Japonia se menţine pericolul nuclear
Ziua de miercuri a început în Japonia cu ştiri referitoare la noul incendiu izbucnit la centrala nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma devastatorului cutremur de pământ şi a tsunamiului generat de acesta săptămâna trecută.
Articol de Alex Olaru, 15 Martie 2011, 11:06
Update-Incendiul a fost descoperit miercuri dimineaţă în colţul nord-vestic al reactorului numărul 4 al centralei, a declarat reporterilor un oficial al Tokyo Electric Power Company.
Până în prezent, se ştie că şi-au pierdut viaţa cel puţin 3.676 de persoane, alte 7.558 sunt date dispărute, iar 1.990 au fost rănite, a informat miercuri dimineată, Agenţia Poliţiei naţionale japoneze.
Nivelul radiaţiilor din apropierea reactoarelor nucleare a crescut şi de 400 de ori comparativ cu limita anuală admisă, au anunţat, marţi dimineaţă, autorităţile nipone, care au decis extinderea perimetrului de siguranţă de la 20 la 30 de kilometri în jurul unităţii.
Criza nucleară din Japonia se agravează, după ce o nouă explozie s-a produs, luni seară, la reactorul 2 de la Fukushima.
Guvernul i-a sfătuit pe cei aproape 140000 de oameni care locuiesc pe o rază de 30 de km faţă de centrala nucleară de la Fukushima să nu-şi părăsească domiciliile pentru că nivelul radiaţiilor a crescut periculos de mult.
Agenţia e presă Kyodo anunţă că şi în capitala Tokyo nivelul radiaţiilor este peste limita maximă admisă.
Compania niponă Tohoku Electric Power a anunţat marţi că, începând de miercuri, va implementa un program de raţionalizare a energiei electrice în nord-estul Japoniei.
Măsura este necesară pentru a economisi energie după devastatorul cutremur şi tsunami petrecute săptămâna trecută.
Dacă raţionalizarea electricităţii va dura până la sfârşitul lunii aprilie şi va acoperi estul şi nord-estul ţării, în afară de zonele distruse complet de tsunami, îngrijorările cresc în ce priveşte impactul acestei măsuri asupra economiei nipone şi asupra vieţii de zi cu zi a japonezilor, afectate deopotrivă şi de suspendarea activităţilor industriale şi a serviciilor feroviare.
Premierul Japoniei, Naoto Kan spune că riscul producerii unor noi scurgeri de material radioactiv este foarte mare.
Agenţia Meteorologică a ONU, cu sediul la Geneva, informează că vânturile care bat în prezent în zona centralei Fukushima din nord-estul Japoniei dispersează radiaţiile în special înspre ocean şi nu înspre interiorul insulei - precizează corespondenţii BBC.
Pe lângă problemele create de radiaţiile existente în atmosferă, Japonia s-ar putea confrunta şi cu poluarea pânzei freatice, în urma ploilor prognozate pentru perioda următoare.
Criza nucleară din Japonia a influenţat pieţele financiare internaţionale, unde preţul acţiunilor a scăzut dramatic.
Anterior, Banca Japoniei a anunţat că a pompat încă 100 de miliarde de dolari în sistemul financiar, în încercarea de a tempera efectele crizei naţionale.
Bursa de mărfuri japoneză a înregistrat scăderi masive, influenţate mai ales de informaţiile privind situaţia de la Centrala nucleară Fukushima.
Preţul petrolului scade în continuare, ca urmare a distrugerii rafinăriilor şi porturilor petroliere din nord-estul Japoniei.
De la producerea seismului, săptămâna trecută, preţul ţiţeiului a scăzut cu 5 dolari per baril, în timp ce yenul s-a întărit uşor, menţinându-şi calitatea de monedă preferată a investitorilor, potrivit BBC, preluat de RRA.