În Japonia, alerta nucleară a mai crescut cu un nivel
Japonia stă în continuare sub ameninţarea unui accident nuclear de amploare şi asta din cauză că eforturile de a ţine sub control reactoarele explodate la Centrala de la Fukushima nu dau încă rezultatele aşteptate.
Articol de Simona Mihăescu, 17 Martie 2011, 18:51
Update-Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano, a declarat că Japonia duce o cursă contra-cronometru, penru a răci reactoarele supraîncălzite, ale centralei nucleare Fukushima.
Afirmaţia domnului Amano a fost făcută după ce Agenţia pentru Securitate Nucleară japoneză a ridicat nivelul de alertă nucleară, de la patru, la cinci, pe o scară internaţională, de şapte, pentru accidente atomice.
Decizia agenţiei nipone, de a ridica nivelul de alertă, la cinci, clasifică situaţia de la centrala nucleară Fukushima, drept "un accident cu consecinţe largi". (BBC SERVICIUL MONDIAL )
Compania japoneză de electricitate care administrează centrala de la Fukushima consideră că singura soluţie pentru evitarea unor scurgeri radioactive catastrofale este sigilarea reactoarelor sub un strat gros de beton.
Precizarea a fost făcută după ce toate eforturile de răcire cu apă a reactoarelor nu au dat rezultatele aşteptate
Potrivit CNN, cantitatea de radiaţii emisă timp de o oră în apropierea centralei a depăşit astăzi nivelul captat în mod obişnuit de un om în timpul unui an. Inginerii continuă însă să verse apă de mare peste reactoare şi încearcă în paralel să repună în funcţiune pompele sistemelor de răcire.
La Tokio a fost ridicat avertismentul privind întreruperea curentului electric, dar este în continuare penurie de produse şi de benzină. Situaţia sutelor de mii de evacuaţi rămâne dramatică, inclusiv din cauza frigului.
Tot mai multe companii japoneze îşi mută capacităţile de producţie din ţară
Tranzacţiile bursiere au crescut uşor astăzi, iar statele G7 au luat măsuri de stabilizare a yenului.
De vinerea trecută şi până în prezent au fost 35 de cutremure cu magnitudini peste 6, a anunţat Institutul American de Geofizică.
În restul Japoniei, companiile feroviare şi-au redus mult activitatea, iar angajaţii au fost trimişi acasă.
Guvernul a cerut companiilor şi populaţiei să facă economie, iar mai multe companii feroviare au şi anunţat că vor reduce numărul de trenuri în zona metopolitană Tokyo.
Bilanţul victimelor a ajuns 6.539morţi şi 9.508 persoane dispărute.