Imunitatea lui Adrian Severin, discutată, luni, în Parlamentul European
Cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului Adrian Severin va fi discutată, luni, în Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, urmând ca votul în plen să aibă loc la o dată ulterioară.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Mai 2011, 18:13
Ministerul Justiţiei de la Bucureşti a transmis la 5 aprilie preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Adrian Severin pentru suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.
Pe 21 martie, în urma unor materiale audio-video date publicităţii de publicaţia britanică "The Sunday Times", procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European.
Adrian Severin şi-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat să demisioneze şi din Parlamentul European, în ciuda cererii exprese în acest sens adresate de preşedintele Jerzy Buzek.
Luni, pe 28 martie, chiar în ziua în care a împlinit 57 de ani, europarlamentarul Adrian Severin şi-a dat demisia din PSD, dar a subliniat din nou că nu intenţionează să demisioneze din Parlamentul European.
În acelaşi timp, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu, în urma apariţiei în publicaţia britanică "Sunday Times" a unor materiale, conform cărora Adrian Severin, alături de alţi trei europarlamentari, ar fi fost dispus să introducă anumite amendamente în legile europene, în schimbul unor sume de bani.
Subiectul a fost discutat, marţi, 29 martie, la Strasbourg, de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European.
Martin Schulz, liderul grupului socialist, din care face parte şi Adrian Severin, a reafirmat că urmăreşte investigaţia Oficiului European Anti-Fraudă şi a apreciat că, pentru a-şi salva onoarea, Severin va trebui să demisioneze şi din Parlamentul European.
Adrian Severin îşi susţine în continuare nevinovăţia
El consideră că a fost condamnat înainte de a fi judecat şi chiar înainte de a fi acuzat, pentru că nu i s-ar fi adus nicio acuzate oficială până în acest moment .
"Este vorba să-mi dau demisia, recunoscând nu ştiu ce acuze care nici nu s-au făcut şi care sunt neadevărate şi inacceptabile pentru mine. Este vorba însă să sesize momentul în care se găseşte partidul şi în aceste condiţii, este cazul să fac ceea ce pot eu face pentrua vă scuti şi de un sentiment de nevinovăţie, pentru a vă scuti şi de implicarea în dispute care nu-şi au rostul", a spus acesta.