Imunitate sporită pentru judecătorii CCR
O iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor ar urma să le acorde imunitate sporită judecătorilor Curţii Constituţionale.
Articol de Cătălina Creţu, 05 Martie 2017, 13:12
Potrivit proiectului, magistraţii acestei instanţe nu vor mai putea fi urmăriţi penal sau arestaţi fără încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor.
Proiectul depus de deputatul minorităţilor naţionale, Adnagi Slavoliub, se referă la modificarea unui articol din legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.
Textul poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar luni expiră termenul până la care se pot face propuneri şi observaţii asupra acestuia.
În forma actuală, articolul de lege avut în vedere de reprezentantul minorităţilor naţionale prevede că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei, al Senatului sau al preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului Instanţei Supreme.
Deputatul minorităţilor propune ca judecătorii CCR să nu mai poată fi urmăriţi penal, reţinuţi sau arestaţi decât cu încuviinţarea plenului Curţii, cu votul a două treimi din numărul magistraţilor acestui for.
În expunerea de motive, deputatul arată că imunitatea propusă constituie cea mai eficientă garanţie că judecătorii CCR îşi pot exercita mandatul fără constrângeri sau presiuni.
În plus, demersul este justificat prin faptul că în timpul mandatului limitat de cel mult nouă ani judecătorii nu au statutul politic al parlamentarilor sau al preşedintelui, nici o funcţie dată de cariera procesională, ca în cazul magistraţilor.
Potrivit iniţiatorului proiectului, măsuri similare se aplică în toate statele membre ale UE, diferenţele fiind minore - mai spune deputatul.