Împrumut de 800.000 euro, pentru medicamente oncologice
Guvernul a autorizat Compania Unifarm, prin ordonanţă de urgenţă, să contracteze un împrumut în valoare echivalentă cu 800.000 euro, pentru medicamente oncologice.
Articol de Flori Doman, 30 Ianuarie 2013, 15:06
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, că Unifarm va putea contracta un împrumut în valoarea de 800.000 de euro din Trezorerie, pentru a achiziţiona medicamente oncologice.
"În Guvern am adoptat două ordonanţe de urgenţă. Una dintre ele se referă la împrumutul pe care îl poate contracta cu Trezoreria Statului compania Unifarm, din subordinea Ministerului Sănătăţii, companie care are ca atribuţii importul şi comercializarea de medicamente pentru situaţii speciale", a spus Nicolăescu.
Ministrul a explicat că furnizorii de medicamente doresc ca plata pentru astfel de medicamente, contractate în cantităţi mici, să fie efectuată odată cu încheierea contractului, astfel că Unifarm trebuie să dispună de fonduri pentru a putea plăti în avans. Împrumutul va putea fi contractat în următoarele zile.
"Prin acest împrumut, punem la dispoziţia companiei fondul de rulment necesar cu care poate să opereze", a subliniat Nicolăescu.
Ministerul intenţionează "să asigure stocuri de medicamente pentru o perioadă de trei luni"
Totodată, el a precizat că este o listă de 18 medicamente, "absolut necesare", iar dacă "lucrurile vor merge cum trebuie, compania va aduce în ţară, în scurt timp, acele medicamente deficitare".
"Este definitivată o listă cu importuri imediate, absolut necesare, şi, dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie, compania în circa o lună de zile poate să aducă în ţară acele medicamente deficitare", a spus Nicolăescu.
Pe listă sunt incluse 18 medicamente solicitate de spitalele care asigură derularea programului de oncologie, în cazul cărora cererile de ofertă, pentru cantităţi mici, pot fi obţinute şi în câteva zile.
Prin această operaţiune, Ministerul intenţionează să asigure stocuri de medicamente pentru o perioadă de trei luni, aprovizionarea urmând să fie reluată periodic, din timp.
Guvernul a mai adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă, prin care Ministerul Sănătăţii a primit aprobarea de a putea majora capitalul social la ambele companii din subordine, atât Unifarm, cât şi Antibiotice Iaşi, astfel încât cele două să aibă finanţare superioară.
"Mă refer strict la programele naţionale de sănătate - medicamente cuprinse în programele de oncologie, acolo unde sunt semnalate mai multe deficienţe, dar şi în celelalte programe: de diabet, de HIV/SIDA ş.a.m.d", a afirmat ministrul.
Nicolăescu şi-a exprimat încrederea că prin modificările aduse Legii Sănătăţii se va rezolva, "cel puţin din punct de vedere financiar", problema asigurării medicamentelor deficitare pentru programele naţionale de sănătate.
"În următoarele zile, după publicarea ordonanţelor, să aibă loc încheierea contractelor între compania UNIFARM şi Ministerul Finanţelor, pentru a se pune la dispoziţie banii aferenţi. Vorbim de contravaloarea în lei a 800.000 de euro, bani care, după ce se semnează convenţia dintre Ministerul Finanţelor şi compania UNIFARM, vor fi viraţi în contul companiei şi îi va putea folosi", a adăugat Nicolăescu.
Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a anunţat, săptămâna trecută, că a identificat între 18 şi 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinuităţi în aprovizionare, dintre care 13 sunt în stocul Unifarm, alte trei vor intra, patru nu pot fi achiziţionate din cauza preţului, pentru restul fiind negocieri.